Na konci roku se ztráta prohloubila, odhaduje Unipetrol

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
26. 1. 2012 10:56
Na špatném výsledku se projevil i pokles hodnoty majetku naší dcery, očekává Unipetrol
Ceny ropy jdou nahoru
Ceny ropy jdou nahoru | Foto: Reuters

Praha - Skupina Unipetrol očekává pro poslední čtvrtletí loňského roku horší výsledky.  Podle odhadů představenstva bude výsledek před úroky a zdaněním (EBIT) v mínusu a ztráta bude horší než ve třetím kvartále.

Jak společnost, která se zabývá zpracováním ropy nebo distribucí pohonných hmot, na svém webu informuje, do celkového výsledku se promítl například pokles ceny fixních aktiv dceřiné firmy Paramo o 500 milionů korun. K tomu podle zástupců Unipetrolu došlo v důsledku vnějších vlivů.

Pomohl obchod s povolenkami

Negativní dopad měl i vývoj směnných kurzů ve čtvrtém kvartálu, který společnosti způsobil ztrátu ve výši přibližně 380 milionů korun. Mezičtvrtletně také došlo k poklesu rafinérských a petrochemických marží. Ty klesly například u olefinů nebo polyolefinů.

V oblasti maloobchodu se Unipetrol potýkal s nižšími prodeji paliv, což bylo dané pokračujícím poklesem spotřeby obyvatel a přetrvávajícími rozdíly v cenách ve srovnání s některými sousedními státy. "To jsou všechno negativní zprávy pro Unipetrol," uvedl pro ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Příznivě by se na hospodaření Unipetrolu měly naopak projevit obchody s emisními povolenkami. Na těch podnik, který je součástí skupiny PKN Orlen, získal zhruba 140 milionů korun.

Jak zástupci Unipetrolu informovali, konečné výsledky budou známé 9. února, až skupina zveřejní svoji konsolidovanou účetní závěrku. V minulém čtvrtletí dosáhla skupina čisté ztráty ve výši 128 milionů Kč, před úroky a zdaněním byla ztráta 230 milionů Kč.

 

 

Právě se děje

Další zprávy