Exekuce jsou příliš drahé. Banky objevují kouzlo dražeb

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 1. 2012 10:09
Dražba se na rozdíl od exekuce vyřeší do dvou měsíců, navíc vyjde levněji

Praha - České banky se stále častěji namísto exekucí uchylují k jinému nástroji. Pokud se jim nedaří získat od dlužníků zpět peníze, tak lze v případě hypoték využít i nedobrovolné dražby.

Pokud banka dražbu provede správně, má šanci získat 70 až 80 procent z  hodnoty  zastavené nemovitosti. To je zhruba o 20 procent více, než se obvykle podaří při exekuci.

Banka ušetří

Náklady pro banku jsou navíc v případě dražby zhruba o třetinu nižší. Rozdíl je daný především vysokou odměnou pro exekutora, která je stanovená zákonem a činí patnáct procent vymáhané částky. U dražby se jedná zhruba o sedm procent. Banka navíc nenese žádné náklady, veškeré riziko přebírá dražebník.

V Česku se za rok 2011 uskutečnilo 792 nedobrovolných dražeb, jenom za první dva týdny letošního roku jich podle serveru Centrální adresa bylo 45. K vysokému nárůstu dražeb došlo podle Sylvy Sulaimanové, která zastupuje společnost Eurodražby.cz, především v roce 2010.

Zatím co v roce 2009 došlo „pouze" k 390 nedobrovolným dražbám, o rok později jejich počet překročil sedm stovek.

Nejvíce tento nástroj u nás využívá Česká spořitelna, kterou Sulaimanová označuje za průkopníka. Do dražby banka v minulosti poslala například hotel Koruna, jejíž majitel dlužil 40 milionů korun. Postupně se přidávají také Raiffeisenbank nebo Hypoteční banka.

Dražba je rychlejší

"Ve světě realit veřejné dražby fungují jako katalyzátor problematických situací," komentuje předseda představenstva Eurodražby.cz Radim Hasman, který dražby považuje za účinný a rychlý nástroj.

Pokud se banka uchýlí k dražbě, s nejvyšší pravděpodobností totiž získá dlužníkovu nemovitost, kterou bude moct následně prodat, podstatně rychleji. Exekuční řízení může trvat až tři roky, každé odvolání dlužníka navíc vede k dalšímu odkladu.

Nedobrovolná dražba, která se obejde bez soudu, přitom od zahájení po konečné vydražení trvá šedesát až devadesát dní.

"Čím dříve je dražba provedena, tím rychleji dojde k úhradě dluhu," uvádí na svém webu Česká spořitelna a připomíná, že dlužník tak ušetří na úrocích z prodlení, které by při zdlouhavém řízení nadále nabíhaly.

Dražby lze v Česku vykonávat na základě zákona o veřejných dražbách. Na rozdíl od exekucí se snaží dražitelé, aby byla akce co nejvíce veřejná, takže ji většinou inzerují na svých stránkách, na realitních serverech, případně sami kontaktují vytipované možné zájemce.

"O dražbě se tak dozví široký okruh veřejnosti a maximalizuje se tak pravděpodobnost dosažení vysoké ceny za draženou nemovitost," vysvětlují zástupci České spořitelny.

 

Právě se děje

Další zprávy