RWE nemusí platit pokutu čtvrt miliardy, rozhodl soud

ČTK ČTK
19. 1. 2012 9:50
Případ se znovu vrací úředníkům ÚOHS, kteří ho mají lépe doložit
Foto: RWE

Brno - Již potřetí zrušil Krajský soud v Brně pokutu 240 milionů korun, kterou by měla zaplatit plynárenská firma RWE Transgas.

Pokutu udělil v roce 2006 od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Soud dnes uvedl, že v jednom ze dvou vytýkaných deliktů RWE Transgas svého dominantního postavení zneužila. Další část ale podle soudce krajského soudu Davida Rause úřad dostatečně nedoložil.

Případ se tak znovu vrací k antimonopolnímu úřadu.

Krajský soud v Brně v minulosti už dvakrát vyhověl žalobě RWE a pokutu zrušil. Antimonopolní úřad ale pokaždé uspěl s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), který kauzu dvakrát vrátil znovu ke krajskému soudu.

Podle ÚOHS jednání RWE mohlo poškodit konečné zákazníky

Poprvé krajskému soudu vadilo, že ÚOHS na stejný delikt uplatnil dvě normy, vnitrostátní a unijní. Podle NSS to ale bylo v pořádku. V roce 2009 měl krajský soud výhrady k vymezení trhu, na kterém se firma pohybuje. Otázkou bylo to, zda je trh totožný s územím Česka, nebo zda je větší. Podle NSS antimonopolní úřad vymezil trh správně.

Plynárenská společnost RWE měla v době údajného porušení zákona na českém trhu s plynem více než osmdesátiprocentní podíl. Pokutu dostala za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť.

Antimonopolní úřad tvrdil, že chování RWE mohlo poškodit konečné zákazníky. Původně úřad udělil pokutu 370 milionů korun, následně ji snížil na 240 milionů. Pokuta byla v té době jednou z nejvyšších, které ÚOHS udělil

 

Právě se děje

Další zprávy