Černá prognóza bank: Ekonomika neporoste, práce ubyde

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
17. 1. 2012 13:45
Nová ekonomická prognóza počítá s tím, že růst přijde opět v roce 2013
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Domácí ekonomika v roce 2012 bude stagnovat. Nezaměstnanost mírně vzroste a inflace i přes zvýšení spodní sazby DPH zůstane pod třemi procenty.

Růst reálného HDP má letos spadnout do mírně záporných hodnot. Analytici sedmi tuzemských bank se v ekonomické prognóze České bankovní asociace (ČBA) shodli na hodnotě minus 0,1 procenta.

"Očekávaná stagnace je důsledkem vývoje v eurozóně, kde se očekává pokles na úrovni -0,4 procenta. Panuje nicméně celkově velká nejistota o průběhu hospodářského zpomalení v Evropě," uvedl Luděk Niedermayer z ČBA.

Průměrná míra nezaměstnanosti podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v roce 2011 činila 8,6 procenta. Prognóza očekává pro rok 2012 mírný nárůst nezaměstnanosti na 8,9 procenta.

Inflace má podle bankéřů zůstat pod tříprocentní hranicí, což v kombinaci se slabým růstem ekonomiky povede k zachování nízkých úrokových sazeb.

To má pomoct tomu, že i přes stagnaci ekonomiky bude pravděpodobně udržen kladný růst bankovních úvěrů. Růst úvěrů pro podniky se podle odhadů ČBA bude pohybovat na úrovni 1,5 procenta. Úvěry pro obyvatelstvo mají růst o 4 procenta.

Růst opět v roce 2013

K růstu se má domácí ekonomika vrátit v roce 2013. Prognóza počítá s dvouprocentním růstem reálného HDP.

Oživení ekonomiky má přijít především kvůli oživení v Evropě. Prognóza počítá s tím, že reálný HDP v eurozóně v roce 2013 poroste o 1,1 procenta.

I přes oživení má ale v roce 2013 pokračovat růst nezaměstnanosti. K jejímu snižování má dojít až se zpožděním.

 

Právě se děje

Další zprávy