Stavět se vyplatí. Ceny stavebních firem klesají

Ekonomika Ekonomika
16. 1. 2012 9:18
V prosinci se růst cen průmyslových výrobců výrazně zpomalil
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha -  Vlastně pouze ceny potravinářských výrobků rostly podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu během loňského prosince. Díky tomu  se ceny v průmyslu zvýšily jen o desetinu procentního bodu.

V tomto měsíci se navíc zůstaly ceny stavebních prací na shodné úrovni jako v listopadu, ceny zemědělských výrobců a tržních služeb dokonce klesly o 0,3 procenta.

"Růst cen průmyslových výrobců v prosinci příjemně překvapil, když dosáhl jen 0,1 % meziměsíčně po růstu o 0,4 % listopadu," komentoval výsledek analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Ve srovnání s rokem 2010 pak byly v tomto měsíci ceny zemědělských výrobců vyšší o 3,6 %, průmyslových výrobců o 4,6 % a tržních služeb o 1,5 %. Ceny stavebních prací klesaly. Byly nižší o 0,5 %.

Trend zdražovní ropy a energií pokračuje

V průměru za celý rok 2011 v porovnání s rokem 2010 byly vyšší ceny zemědělských výrobců o 19,1 %, průmyslových výrobců o 5,6 % a tržních služeb o 0,9 %. Ceny stavebních prací byly nižší o 0,5 %.

Vliv na ceny průmyslových výrobců měly kromě potravin  také vyšší ceny koksu a rafinovaných ropných produktů o 15,9 %, Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce stouply ceny energií (o 7,1 %).

V oblasti cen tržních služeb v podnikatelské vzrostly především ceny za reklamní služby a průzkum trhu, a to o 11,2 %. Dále byly vyšší ceny v nákladní dopravě o 2,1 % a v pojišťovnictví o 0,7 %. Nižší byly ceny za služby v oblasti pronájmu a operativního leasingu o 6,2 % a za telekomunikační služby o 0,3 %

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a dalších závodech. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele.

 

Právě se děje

Další zprávy