Je tu pátek třináctého, podle pojišťoven přibývá nehod

Radek Pecák Radek Pecák
13. 1. 2012 9:20
To, zda opravdu tento den nosí smůlu, si letos budeme moci ověřit celkem třikrát
Škody bývají naštěstí spíše menší.
Škody bývají naštěstí spíše menší. | Foto: HZS Pardubický kraj

Praha - Ještě vloni pojišťovny tvrdily, že pátek 13. je vlastně docela obyčejný den, ba naopak že je z hlediska hlášených škod spíše podprůměrný. Letos se ale jejich pohled na věc mění.

Česká pojišťovna informovala, že za jediný loňský pátek 13., který byl v květnu, evidovala průměrně více škod, než tomu bylo v jiné dny loňského roku.

Například v pojištění motorových vozidel šlo o čtvrtinový nárůst škod proti průměrnému loňskému dni, u pojištění odpovědnosti občanů dokonce o 40procentní nárůst.

Lidem se v tento den opravdu zřejmě lepí smůla na paty a navíc při své činnosti ještě působí škody dalším. Přibývá tedy vytopených sousedů, vyvrácených plotů při couvání a podobně. 

"Také škody zemědělců tento den zaznamenaly loni nárůst, a to desetiprocentní. Ve většině případů šlo o nejrůznější nemoci zvířat. "Je tedy možné, že pátek 13. netrápí jen lidi," podotkl mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Lidé škodí nejen sobě, ale i sousedům

Zjištění České pojišťovny potvrzují i pracovníci pojišťovny Generali. "V případě škod na vozidlech, kde jsme zaregistrovali 20% nárůst oproti běžnému dennímu průměru. Podobné navýšení zaznamenaly také škody z pojištění odpovědnosti," informoval mluvčí Generali Jiří Cívka.

U motorových vozidel ovšem šlo většinou jen o drobné nehody, takže evidovaná škoda byla nakonec nižší než v jiné dny.

Podle dřívějšího průzkumu, který si nechala zpracovat Česká pojišťovna, si 70 procent lidí myslí, že smůlu přináší v první řadě černá kočka, která před člověkem přeběhne přes cestu, dále rozbité zrcadlo a pak pátek třináctého.

Letos si to budeme moci ověřit celkem třikrát. Po lednovém pátku 13. bude další následovat v dubnu a poslední je v kalendáři v měsíci červenci.

 

Právě se děje

Další zprávy