Co dělat, když padne euro? Obchodníci se již připravují

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 1. 2012 13:38
Nevyhrožujeme rozpadem eurozóny, ale raději se chceme připravit, říkají firmy
Foto: wikimedia

Londýn - Největší světová makléřská firma ICAP se připravuje na rozpad eurozóny. Jak by podle ní pokračovalo obchodování, kdyby se všech sedmnáct zemí vrátilo ke svým národním měnám, nastínil deník Financial Times.

Jak ICAP oznámila, společnost již na své platformě EBS, v rámci níž se uskutečňuje nejvíce měnových transakcí ve světě, provedla testy. Pomocí těch se snažila ověřit, zda by všech sedmnáct měn bylo možné během několika dní od rozpadu obchodovat za dolar.

Národní měny lze zavést přes noc

"Je to preventivní krok. Chceme se ujistit, že jsme připravení na jakoukoliv možnost," uvedl výkonný ředitel britské makléřské skupiny David Rutter.

"O možném rozpadu eurozóny se už konalo tolik diskusí, že jsme se rozhodli sfouknout prach ze starých měn a ověřit si, že všechno funguje," říká viceprezident skupiny Ed Brown. Stejně jako Rutter zároveň zdůrazňuje, že se nejedná o předpověď, ale pouze opatření před případnými problémy.

Testy trvaly několik měsíců. Jak zástupci ICAP tvrdí, hlavním podnětem byly rostoucí obavy investorů z toho, jak by rozpad jednotné měny, s níž se po dolaru obchoduje nejvíce ve světě, ovlivnil jejich činnost.

Podrobnosti o tom, jak ICAP svůj systém testovala, společnost nezveřejnila. Pouze komentář, že celá akce "něco stála". Stejně tak uvedla, že do obchodu s měnami, které zkoušela, se lze pustit "přes noc".

Nevyhrožujeme, jen se připravujeme

Podobné testy neprovádí ICAP sama. Některé instituce se na možný rozpad měnové unie chystají už od poloviny roku 2010, kdy se poprvé začalo mluvit o hrozbě řeckého bankrotu.

Bankovní skupina HSBC oznámila, že již analyzovala svoji schopnost obchodovat s novými měnami co nejdříve od jejich zavedení. Stejně postupovala například společnost Barclays Capital.

"Finanční skupiny měly roky - a mnohem více peněz - na to, aby se připravily na zavedení eura. Úvěrová krize ale mnohé z nich oslabila, což snižuje jejich schopnost zvládnout případný rozpad, který se navíc může stát nečekaně a rychle," vysvětluje Reuters, proč se jednotlivé subjekty na trhu na změny připravují. Investoři totiž navíc počítají, že pokud dojde k nejhoršímu, budou se to zástupci EU snažit až do posledního okamžiku tajit.

Skepse vůči dalšímu vývoji v Evropě není typická pouze pro Brity, případně Američany. "Eurozóna se určitě rozpadne. Ať už letos, příští rok nebo do dvaceti let, euro nemůže přežít a taky nepřežije," píše australský server Money Morning, podle něhož se jedná o otázku "kdy" a ne "jestli".

 

Právě se děje

Další zprávy