Soud zamítl insolvenci Aholdu, věřitel chtěl 6 milionů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 1. 2012 12:15
Ahold nám dluží šest milionů korun, tvrdil věřitel. Soud insolvenční návrh zamítl
Supermarket v Čimicích (Praha) prošel výraznou rekonstrukcí zvenku i uvnitř.
Supermarket v Čimicích (Praha) prošel výraznou rekonstrukcí zvenku i uvnitř. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha, Brno - Krajský soud v Brně ve středu zahájil insolvenční řízení se společností Ahold, které patří supermarkety a hypermarkety Albert. Řízení ale netrvalo dlouho, už ve čtvrtek soud návrh odmítl. Návrh podala liberecká firma Zanap, které Ahold údajně dluží přes šest milionů korun.

"Věřitel (Zanap) pouze v obecné rovině uvedl subjekt, o kterém se domnívá, že je dalším dlužníkovým věřitelem. Především zcela absentuje jakýkoliv konkrétní a rozhodující údaj, že dlužník není schopen své závazky plnit, tedy že se nachází v platební neschopnosti," stojí v usnesení Krajského soudu v Brně, které bylo zveřejněno v insolvenčním rejstříku.

Liberecká společnost tvrdila, že jí Ahold dluží přes 6 milionů korun. Z toho 3,75 milionu korun měly být dluhy za nezaplacené faktury, 486 tisíc za penalizační faktury, 37 tisíc za úroky a 1,75 milionu za ušlý zisk.

Servisní smlouvu obě společnosti podle insolventního návrhu uzavřely 27. června 2010, Zanap následně  Aholdu poskytl servisní, údržbářské a kontrolní práce. "Všechny tyto objednané činnosti pak byly řádně provedeny a vyfakturovány," uvedli v návrhu zástupci libereckého podniku.

Snaha dostat peníze nebo škodit?

Poslat podnik do insolvence je možné, pokud nesplácí závazky u více věřitelů, pokud trvají déle než 30 dnů a nesplácení déle než tři měsíce. Podle liberecké firmy to Ahold splňoval - další dluh má mít také u podnikatele Petra Krejčího z Tábora, takové určení ale nebylo podle soudu dostatečné.

Ahold celou situaci vnímá jako snahu o poškození jména své firmy. "Dnešní rozhodnutí Krajského soudu v Brně potvrdilo naše slova, že se jednalo o bezdůvodnou a neopodstatněnou aktivitu. Návrh podaný společností Zanap vnímáme jako pokus o poškození dobrého jména naší společnosti a budeme se proti tomu bránit právními prostředky," sdělila ve čtvrtek ČTK Simona Caidlerová z tiskového oddělení společnosti Ahold.

Na podobně velké společnosti jako je Ahold už jejich věřitelé podávali insolvenční návrhy i v minulosti. V roce 2010 čelily insolvenčním návrhům, které se sice neprokázaly jako oprávněné, zato pošramotily pověst firmy na trhu, i velké stavební společnosti nebo například Templářské sklepy Čejkovice. Zprávy o podání insolvenčního návrhu samy o sobě poškodí jméno firmy i její důvěryhodnost u zákazníků, i když soud nakonec společnost do úpadku nepošle.

Společnost Ahold v Česku provozuje 225 supermarketů, 23 hypermarketů a 23 benzinových stanic.

Zanap Liberec se podle obchodního rejstříku zaměřuje například na zámečnictví, vodoinstalatérství nebo speciální stavební činnosti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy