Města děsí byznysplán nových ghett za státní dávky

Karel Toman
12. 1. 2012 5:00
Radnice dají i desítky milionů, aby se zbavily ubytoven "nepřizpůsobivých"
Foto: Město Bystřice pod Hostýnem

Bystřice pod Hostýnem - Podivné podnikání se státními příspěvky na bydlení pro chudé se rozšířilo z Čech i na Moravu.

Jedna z variant tohoto byznysplánu se nechvalně proslavila na Šluknovsku, kde z velké části stála za vytvářením ghett. Dnes ho tam dokonce šetří policie.

Nově teď musí radní Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku zvažovat, jestli zhruba za 25 milionů korun koupí prázdný hotel v centru města, o který příliš nestojí. Když to však Bystřice neudělá, podnikatel nejspíš hotel prodá agentuře ubytovávající sociálně slabé občany.

Na dopis s touto nabídkou adresovaný tamní radnici upozornil blog Kroměřížan.cz.

Účinný strašák "ubytovny nepřizpůsobivých"

V Blansku přitom tamní radnice dostala vloni stejnou nabídku. Nakonec v září tamní hotel koupila za 30 milionů, aniž měla nejmenší představu, co s ním. Byla přitom připravena zaplatit až 100 milionů.

Novou nabídku poslal starostovi Bystřice pod Hostýnem Zdeňku Pánkovi Radovan Křemeček - podnikatel a jednatel společnosti Hotel Podhoran, která vlastní stejnojmenný hotel na tamním Masarykově náměstí. 

"Byl jsem osloven společností, která se zabývá provozováním ubytoven sociálně nepřizpůsobivých občanů. Nabídka, kterou mi učinili - 25 milionů korun - je pro mě natolik zajímavá, že jsem nucen se jí vážně zabývat," píše Křemeček.

Identitu agentury prozradit nechce, trvá ale na tom, že nabídka je skutečná.

"Vzhledem k tomu, že cítím za takový krok morální odpovědnost, a rovněž skutečnost, že by vybudování a provozování takového zařízení v samotném centru města vyvolalo velkou nevůli u obyvatel města Bystřice pod Hostýnem, obracím se proto na vás, jako na zástupce města, s nabídkou o odkoupení této nemovitosti," stojí dále v dopise.

Starostovi Pánkovi se to moc nelíbí. "Svým způsobem je to vydírání, co si budem namlouvat," reaguje.

To však podnikatel Křemeček odmítá. Hotel mu patří čtyři roky. Stavební firma, které ho tehdy pronajal, dokončila stavbu ořích podzemních zásobníků pro Čepro v nedalekém Loukově, hotel vyklidila a on dál hledal jeho využití.

Tržní chování na státních dávkách

První oslovil Křemeček město. Hotel totiž stojí přímo v centru na rohu náměstí a je „přilepený" na radnici. Je v docela dobrém stavu a navíc nejde o historický dům, ale o železobetonovou kostku, která by šla poměrně snadno přestavět na kanceláře a byty.

Křemeček proto radnici nejdřív nabízel spolupráci, jak hotel s využitím dotací ministerstva pro místní rozvoj přestavět na byty a kanceláře úřadů. Nájemní byty totiž Bystřici chybí a kanceláře některých úřadů má rozstrkány po městě.

Radnice na to ale neměla peníze a nabídku na odkup odmítla.

"Tak jsem řekl dobře a dál jsem jednal na vlastní triko. Mezitím mě oslovila agentura s nabídkou ubytování sociálně slabých," řekl Křemeček pro Aktuálně.cz.

Podívejte se, za jaké bydlení platí Romové na Šluknovsku statisíce:

Názor, že by šlo z jeho strany o vydírání města, odmítl stejně důrazně jako spekulaci, že by se s agenturou dopředu domluvil. "Oni to úplně otočili. Jako první jsem oslovil město. Teď hledám využití toho objektu a musím se chovat tržně," dodal.

Možnost, že se díky tomuto tržnímu chování změní hotel v centru města na velkou ubytovnu, na které bude vydělávat soukromá agentura odsávající od chudých státní dávky z peněz daňových poplatníků, označil starosta Pánek za "nikoliv nereálnou".

Komu patří příspěvky na bydlení?

"Pokud to legislativa umožní a nikdo se nad tím nepozastaví, tak situaci nemůžu podcenit a musíme o takové nabídce minimálně jednat," řekl starosta. Chyba je podle něj právě v zákonech.

"Legislativa je nastavená tak, že když si do baráku nastěhujete, jak se říká, nepřizpůsobivé lidi, tak na ně dostanete až tři tisíce korun na hlavu. To někteří lidé zneužívají," dodal Pánek.

Hotel má kapacitu asi 200 lůžek. "Krát tři tisíce, jen si to spočítejte," naznačuje starosta možný měsíční výnos ze sociálních dávek, který podobné agentury láká.

Připomeňte si, jak jezdí Romové vydělávat do Německa:

"Volal jsem starostovi do Blanska a ten mi řekl, že od podobných podnikatelů koupili hotel Dukla za výrazně vyšší částku, než byla odhadní cena," připomíná starosta Bystřice pod Hostýnem letošní září, kdy tamní radnice koupila hotel za 30 milionů, přičemž byla ochotná jít ještě mnohem výš.

"Před dražbou jsme se na radě města shodli, že budeme přihazovat až do výše jednoho sta milionů korun," doložil tehdy nepřímo místostarosta Blanska Jiří Crha, jak astronomickou sumu byla radnice ochotna zaplatit vlastně jen za to, že z hotelu nevznikne ubytovna pro chudé.

Ghetto? Ne. Za každou cenu

"Byla to naše povinnost vydražit hotel za každou cenu. Záměr měl podporu místních, kteří si nepřáli, aby na místě vznikla ubytovna páté kategorie, nebo dokonce ghetto," dodal tehdy pro Českou televizi.

Město Bystřice pod Hostýnem, které na etapy opravuje zámek a mimo jiné právě dokončilo rekonstrukci dopravního terminálu u vlakového nádraží, nemá peněz nazbyt. Teď se radnice bojí, že dopadne jako v Blansku.

"Starosta Blanska mi říká: Ano, přišli za mnou nějací Brňáci, že do Dukly vystěhují ulici Cejl, protože tam potřebují udělat nějakou rekonstrukci," vzpomíná starosta Pánek na telefonát se svým protějškem z Blanska, kam se měla přesídlit část pověstného "brněnského Bronxu".

"Pevně jsem věřil, že od Nového roku kvůli změnám vyplácení dávek nebude něco podobného možné. Žádal jsem ale u nás na sociálním odboru o stanovisko a tam mi sdělili, že to možné je. Věc dál prověřují," tvrdí Pánek.

Po úterním jednání se starostou Pánkem potvrdil Křemeček online deníku Aktuálně.cz, že se obě strany dohodly, že si dají půl roku času na hledání řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy