Za deficit mohou neukáznění ministři, tvrdí Kalousek

Petr Holub
3. 1. 2012 17:51
Miroslav Kalousek vyjmenoval hlavní důvody, proč se nepodařilo dodržet schodek 135 miliard korun
Ministr financí v kresbě karikaturisty Aktuálně.cz.
Ministr financí v kresbě karikaturisty Aktuálně.cz. | Foto: Petr Vyoral

Praha - Vláda nedodržela rozpočtový schodek popáté od roku 2000. Namísto plánovaných 135 miliard zadlužila Českou republiku osmi miliardami navíc.

Zásadní porušení pravidel

Jednoznačným důvodem je podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) fakt, že se nepodařilo vyčerpat více než 40 miliard z evropských fondů. Brusel proplácí už hotové stavby, které "předfinancoval" státní rozpočet. Ministerstvo financí sice podle Kalouska zpomalilo proud investic, přes všechnu snahu se schodek prohloubil o třináct miliard.

"Brusel neproplácí projekty, pokud dojde k zásadnímu porušení pravidel, jak se mají dotace čerpat," vysvětlil zdržení ministr.

Upozornil, že hlavními viníky jsou správci operačních programů, kde Brusel přestal projekty platit úplně, konkrétně ministři dopravy, životního prostředí a školství, společně s hejtmany Ústeckého a Karlovarského kraje, kteří řídí regionální program Severozápad.

Zdroj:  Ministerstvo financí
Poznámka: Údaje jsou uvedeny v tzv. „hotovostní metodice", která nepočítá s pohledávkami a závazky.

 

Právě oni v loňském roce prostavěli a jinak utratili 40 miliard, Brusel přitom proplatil jen čtyři miliardy. Pouze část tohoto rozdílu byla uhrazena ze záloh, které musí ministři a hejtmani Evropské komisi vyúčtovat až na konci rozpočtového období v roce 2015.

Ve skutečnosti splněno

Kalousek proto tvrdí, že plánovaný schodek ve skutečnosti dodržel. Dokazuje to na rozpočtových údajích podle metodiky ESA 95. Podle ní dosáhl vládní schodek 3,7 procenta HDP, tedy zhruba 145 miliard, i když se do něho započte jedenáctimiliardový deficit komunálních samospráv a šestimiliardový výpadek zdravotních pojišťoven.

"Peníze, které nepřišly z Evropské unie, se podle této metodiky mohou zaúčtovat jako pohledávky," upozornil ministr. Vláda tedy podle něho splnila svůj cíl, když schodek z roku 2010 snížila o 1,1 procenta HDP.

Stále rovnější OSVČ

Druhým vážným důvodem rozpočtového neúspěchu je výpadek výběru daní, na kterém se čtyřmi miliardami podepsali živnostníci.

"Daň z příjmů fyzických osob placená na základě přiznání (OSVČ) ve výši 1,5 miliardy znamenala plnění rozpočtu na 28,2 procenta. Rozpočet 2011 tak zůstal nenaplněn o 3,9 miliardy," upřesnil Jakub Haas z tiskového oddělení.

Sám ministr vysvětlil, že živnostníci ještě loni odepisovali ztráty, které jim způsobila finanční krize z let 2008 a 2009, zároveň se naučili efektivně využívat paušální odpisy, které v některých případech dosahují až 80 procent ze zisku.

Živnostníci a podnikatelé dnes tvoří 22 procent pracovní síly, na dani z příjmu fyzických osob se ale podílejí necelými dvěma procenty.

"Chápu, že odepisují ztráty z doby krize, podmínky by ale měly být rovné pro všechny," kritizoval Kalousek současnou praxi, která je ale podle něho příliš citlivým politickým tématem, než aby se dala rychle změnit.

Loni naposled

Kalouskovi nevyšel už rozpočet v roce 2009, kdy plánoval schodek 38 miliard, i když při jeho schvalování vypukla finanční krize. Nakonec se Česko zadlužilo rekordní částkou 192 miliard.

V letech 2000 a 2001 překročila schodek vláda sociálního demokrata Miloše Zemana, propad ale ani jednou nepřesáhl 20 miliard. ČSSD se s Unií svobody a lidovci podepsala také pod schodkem ve volebním roce 2006, kdy vláda Jiřího Paroubka zvyšovala platy státních zaměstnanců a sociální dávky a kdy překročila plán o 14 miliard.

Opakování loňského scénáře nechce Kalousek připustit za žádnou cenu. Proto už chystá alternativní rozpočet pro případ, že se letos vrátí krize a že se plánované příjmy rozpočtu propadnou o 30-50 miliard. Dvě třetiny z této částky by zajistil snížením sociálních a dalších výdajů, třetinu zvýšením daní.

 

Právě se děje

Další zprávy