Lepší než plán, pochlubil se Kalousek schodkem rozpočtu

Petr Kučera Petr Kučera
3. 1. 2012 14:20
Schodek veřejných rozpočtů dosáhl 3,7 procenta hrubého domácího produktu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Deficit státního rozpočtu České republiky za loňský rok dosáhne maximálně 124,2 miliardy korun.

Předběžné výsledky oznámil ministr financí Miroslav Kalousek na úterní tiskové konferenci.

"Oficiální uzávěrka bude až 25. února, nicméně ta dnešní čísla mají vysokou míru pravděpodobnosti a víme, že v žádném případě nebudou horší, mohou se jen zlepšit," řekl Kalousek.

Schodek veřejných rozpočtů klesl z předloňských 4,7 na loňských nejvýše 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Pomohla k tomu také loňská úsporná opatření.

"Všechno nasvědčuje tomu, že původní cíl ve výši 4,6 % jsme splnili s velkou rezervou," připomněl Kalousek.

Uvedených 124,2 miliardy však vychází jen podle metodiky Evropské unie ESA 95. V takzvané hotovostní metodice dosáhl schodek 142,8 miliardy korun, zatímco schválený rozpočet počítal se 135 miliardami - důvodem jsou potíže při čerpání z evropských fondů, konkrétně pozastavené dotace. Předloni činil schodek 156 miliard.

Zdroj:  Ministerstvo financí
Poznámka: Údaje jsou uvedeny v tzv. „hotovostní metodice", která nepočítá s pohledávkami a závazky.

Ministr připomněl, že kvůli rozhodnutí Ústavního soudu přišel rozpočet o další miliardy, které vláda původně nechtěla vyplatit na podpoře stavebního spoření.

"Je důležité, aby vláda neustála ve svém úsilí postupně snižovat zadlužení státu až k vyrovnanému rozpočtu," dodal Kalousek.

Ministr si zatím netroufá odhadovat, jak se bude vzhledem k ekonomické krizi vyvíjet rozpočet v roce 2012. "Pracujeme s několika scénáři. Na přelomu ledna a února chceme předložit k diskusi návrhy, které mají za cíl udržet plánovaný deficit i při poklesu rozpočtových příjmů," řekl.

Čtěte také podrobnější rozbor od Petra Holuba.

 

Právě se děje

Další zprávy