Konkurz ČSPL skončil až po deseti letech

Ekonomika Ekonomika
2. 1. 2012 15:14
Před konkurzem měla firma 300 lodí a 1000 zaměstnanců
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Arnika

Ústí nad Labem  - Po deseti letech skončil konkurz na Československou plavbu labskou (ČSPL). Závěrečnou zprávu zveřejnil Krajský soud v Ústí nad Labem a z ní vyplývá, že konkurz nakonec vynesl věřitelům 635 milionů korun.

Před krachem měla společnost 300 plavidel a 1000 zaměstnanců. Dlužila však věřitelům asi 1,3 miliardy korun. "Tři části firmy byly prodány jako celek a stále fungují, řekl agentuře ČTK konkurzní správce Aleš Klaudy. Majitel rejdařství ale svou flotilu přesunul do západní Evropy, protože na Labi by jen sotva vydělávala.

Zaměstnanci dostali dlužné peníze v plné výši, zajištění věřitelé zhruba polovinu a nezajištění přibližně 30 procent. Samotný prodej majetku vynesl asi 537 milionů korun, naopak 87 milionů stál samotný konkurz a údržba majetku.

Firma ale ještě nějakou dobu fungovala a její majetek před odprodejem vydělal dohromady asi 750 milionů korun, což umožnilo uspokojit více pohledávek.

Budovy v Hamburku nakonec dostal stát

Prodej majetku provázely spory o vlastnické právo k budovám v přístavu v Hamburku. Ty stojí na pozemku, který má v Německu do roku 2027 pronajatý český stát, při privatizaci v roce 1989 ale nebylo jasně definováno, komu patří budovy. Soudy nakonec rozhodly ve prospěch státu.

ČSPL upadla do konkurzu v srpnu 2001, kdy už nedokázala splácet své závazky. Poslední kapkou bylo rozhodnutí věřitelských bank, kterým dlužila kolem 700 milionů korun a už odmítaly pomoci. Firma se potom rozdělila na několik částí - samotné rejdařství i s loděmi koupila za 160 milionů korun firma Argo Bohemia, doky vykoupila za 35 milionů společnost České loděnice a přístavní část převzaly za 66 milionů korun Česko-saské přístavy.

Na konkurzu se za deset let vystřídali čtyři správci, jimž připadlo na odměnách i s DPH asi 15,1 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy