Pokuta 400 000 Kč: Za dohodu o cenách za svoz odpadů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 1. 2012 9:27
Asociace své pochybení uznala a proti rozhodnutí antimonopolního úřadu se neodvolala
Asociace firmám naznačovala, o kolik mají poplatky za svoz odpadů zdražit
Asociace firmám naznačovala, o kolik mají poplatky za svoz odpadů zdražit | Foto: Rema Systém

Brno - Do konce ledna musí Česká asociace odpadového hospodářství zaplatit pokutu 396 000 korun. Dostala ji od animonopolního úřadu za ovlivňování cen v oboru. Pokuta je pravomocná, protože Asociace pochybení uznala a proti rozhodnutí se neodvolala.

Asociace v letech 2004 až 2008 pravidelně stanovovala a vyhlašovala očekáváný procentní nárůst cen v oboru. Ten pak rozesílala svým členům a konkurenci. Podle úřadu tento postup vedl k narušení hospodářské soutěže.

Asociace má kolem stovky členů. Jsou mezi nimi i klíčové firmy v oboru. Vypočítaný index nárůstu nákladů měl pro ně informativní funkci. Členové asociace jej podle ÚOHS dál využívali při jednání s klienty na podporu svých návrhů na modifikaci ceny. Někteří prohlášení asociace zasílali i svým zákazníkům.

Za pokání snížil úřad pokutu o pětinu

"Obzvláště nebezpečné pro hospodářskou soutěž jsou nejrůznější snahy sdružení soutěžitelů směřující k ovlivňování cen, obchodních podmínek a podobně u svých členů. I jen pouhá existence adresného cenového doporučení ze strany sdružení vede k tomu, že následné chování soutěžitelů na trhu nevyplývá z jejich samostatné a nezávislé úvahy, nýbrž je ovlivněno ze strany sdružení," uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Asociace za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže mohla dostat od ÚOHS pokutu až deset milionů korun. Úřad konstatoval, že porušení zákona, které řešil, bylo velmi závažně. Nejdříve sankci vyměřil na téměř půlmilionovou, ale pak přihlédl k tomu, že asociace své pochybení uznala a snížil ji o 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy