Francouzská alpská střediska ohrožuje nedostatek sněhu

ČTK ČTK
24. 12. 2011 17:16
Kvůli vyšším teplotám v oblasti některá nejspíše v budoucnu zaniknou
Justin Dorey z Kanady při finále SP v akrobatickém lyžování
Justin Dorey z Kanady při finále SP v akrobatickém lyžování | Foto: Reuters

Paříž - Některá níže položená zimní střediska ve francouzských Alpách nejspíš v příštích letech skončí, protože zimy v této oblasti jsou stále teplejší. S odvoláním na místní úřady to napsala agentura AFP.

"Směřujeme k uzavření středisek v nižších polohách, ale nevím, kdy to bude. Doufám, že co možná nejpozději," posteskl si starosta obce Saint-Pierre-de-Chartreuse, kde se lyžařský areál otevřel tepve minulý víkend poté, co napadlo 70 centimetrů sněhu.

V lednu bylo v tomto středisku bez sněhových děl v nadmořské výšce 900 metrů tak málo bílé pokrývky, že se tamních 35 kilometrů sjezdovek muselo na téměř měsíc uzavřít. To vedlo k úsporným opatřením, která přetrvávají dodnes.

Citlivé Alpy

Někteří odborníci předvídají, že zimy bez sněhu budou stále častější. "V Alpách, které jsou třikrát citlivější na klimatické změny než zbytek planety, se zvýšila od 80. let teplota o 1,5 stupně Celsia. V důsledku toho více prší a méně sněží," tvrdí místní geolog a meteorolog Christophe Chaix.

S jeho závěry se ztotožnilo vedení regionální správy, která se v roce 2008 rozhodla, že již nebude financovat projekty spojené se sněhem. "Po 40 let bylo lyžování zlatým dolem, ale dnes je třeba si nic nezastírat a připravit se na přeorientování aktivit v níže položených střediscích," řekla poradkyně pro turistiku a hory Claude Cometová.

S podobným postojem však nesouhlasí někteří představitelé lyžařských středisek. "Studie ukazují, že investice je rentabilní a ve veřejném zájmu. Umožňuje udržet zaměstnanost ve střediscích," zdůraznil zástupce správy lyžařských areálů v zemi Laurent Reynaud.

I při včasné a vhodné změně nabídky služeb však obce čeká podle mnohých úbytek financí. "Říkají nám, abychom obměnili a rozrůznili své činnosti, ale žádná aktivita nepřináší tolik peněz jako lyžování," cituje AFP například jednoho lyžařského instruktora.

Bez dotací se však obce bojí investovat do nákladných vodních děl, proti kterým navíc bojují ochránci životního prostředí s poukazem na vysokou spotřebu vody těchto děl. "Již údržba vleků představuje ohromné náklady a není možné navíc investovat do těchto děl," vysvětluje starosta vesnice Manteyer Alain Chevalier.

 

Právě se děje

Další zprávy