Firmy kopírují Kalouskův trik, stát přichází o miliony

Petr Kučera Petr Kučera
23. 12. 2011 10:25
Firemní dluhopisy mají nominální hodnotu jedna koruna, aby se z nich neplatila daň
Foto: Jan Langer

Praha - Daňový trik, který ministerstvo financí použilo u spořicích dluhopisů pro občany, aby je zatraktivnilo, nyní hojně využívají i firmy. Informuje o tom deník E15.

V posledních emisích svých dluhopisů, které firmy ohlásily České národní bance, používá většina z nich nominální hodnotu jedna koruna.

Z výnosů takových dluhopisů - i když se prodávají v milionových objemech - se pak nemusí srážková daň platit, neboť se daňový základ zaokrouhluje na koruny dolů, tedy na nulu.

Firmy se inspirací Kalouskovým trikem vůbec netají. Deník E15 zmiňuje například novou emisi UniCredit Bank, ČD Cargo, ČSOB nebo Wüstenrot hypoteční banka.

Ministerstvo financí nemá podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba přehled, o kolik takto stát přichází peněz. "Nejedná se o daňový únik, ale o postup výpočtu daně z úrokových výnosů, který platí již mnoho let, takže těžko lze hovořit o částce, o jakou se přichází," uvedl Jakob. Přiznal ale, že v této věci ministerstvo "zvažuje další postup".

Podle hrubého propočtu deníku E15 přichází stát z každé emise ve výši jedné miliardy korun - při výnosu pět procent - o 7,5 milionu korun ročně. Ty by na srážkové dani získal, pokud by emitent neuplatnil jednokorunový nominál.

Podobný trik, využívající zaokrouhlování v zákoně, uplatňuje od poloviny roku také nová Zuno Bank u připisování úroků na spořicím účtu.

 

Právě se děje

Další zprávy