Švédi kopirují Čechy, chtějí detaily o smlouvě eurozóny

ČTK ČTK
17. 12. 2011 19:55
Premiérovi se nelíbí přijetí přísnější rozpočtových pravidel v zemi
Švédský premiér Fredrik Reinfeldt
Švédský premiér Fredrik Reinfeldt | Foto: Reuters

Stockholm - Švédsko se nepřipojí ke smlouvě, na níž se minulý týden dohodli lídři eurozóny, pokud to bude znamenat přijetí přísnějších rozpočtových pravidel v zemi.

Ve švédském rádiu to řekl premiér Fredrik Reinfeldt. Podle něj navíc není vůbec známé, jak bude smlouva vypadat. Pozice Švédska je tak v podstatě stejná jako pozice Česka.

"Mým záměrem je být spíše blíže eurozóně během jejího prohlubování, ale nikoliv pokud jde o souhlas s legislativními dopady ve Švédsku," dodal Reinfeldt.

O svých úmyslech hovořil i s britskou, maďarskou, dánskou, polskou i českou vládou.

Británie připojení ke smlouvě, která má eurozóně přinést přísnější rozpočtová pravidla, rovnou odmítla, zatímco Česko a další země mimo eurozónu váhají.

Reinfeldt: Británii nechceme izolovat

Premiér rovněž upozornil, že v žádném případě nechce, aby současná situace vedla k izolaci Británie v rámci celé EU.

"Nemyslím si, že bychom měli přijmout režim, v němž bude Velká Británie vyloučena ze spolupráce. Pro mě je důležité, aby celá evropská sedmadvacítka držela pohromadě," dodal.

Podle švédského premiéra by se nová přísnější rozpočtová pravidla měla týkat jen zemí eurozóny, v opačném případě není dohoda možná. "V roce 2003 se Švédové vyslovili, že nechtějí mít euro jako vlastní měnu a my se nebudeme účastnit snah, které mají euro stabilizovat," uvedl.

V roce 2003 euro v referendu odmítlo celkem 56 procent Švédů. Podpora pro evropskou jednotnou měnu od té doby ještě více klesla a v současnosti počet švédských odpůrců eura dosahuje podle průzkumů až 80 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy