Vlna snižování ratingu pokračuje, zasáhla sedm bank

ČTK ČTK
16. 12. 2011 9:37
Banky Barclays Plc a Credit Suisse AG přišly hned o dva stupně
Snížení ratingu postihlo i švýcarskou banku
Snížení ratingu postihlo i švýcarskou banku | Foto: Aktuálně.cz

New York - Dalším sedmi bankám snížila mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings hodnocení úvěrové spolehlivosti.

Zdůvodnila to zvýšením rizikem na finančních trzích, které plyne jak z hospodářského vývoje, tak z přísnějších pravidel regulace. Všechny banky jsou ze Spojených států a z Evropy.

Hned o dva stupně Fitch snížila úvěrový rating britské bance Barclays Plc a švýcarské Credit Suisse AG, v obou případech ze stupně AA minus na stupeň A.

O jeden stupeň pak agentura snížila ratingovou známku americkým bankám Citigroup, Goldman Sachs Group a Bank of America, francouzské BNP Paribas a německé Deutsche Bank.

Stejný krok udělaly i další ratingové agentury

V samostatné zprávě pak agentura sdělila, že co se týče banky Citigroup, ke snížení ratingu ji přiměla i politická neochota podpořit banky v době krize penězi daňových poplatníků.

Fitch, která je nejmenší z trojice nejvýznamnějších ratingových agentur, tak přistoupila ke stejnému kroku jako její rival Standard & Poor's. Ten už na konci listopadu snížil rating několika bank, čímž ale reagoval i na změnu použité metodiky.

Ke snížení ratingu vybraných bank už přistoupila i poslední z trojice největších ratingových agentur, a to Moody's Investors Service.

 

Právě se děje

Další zprávy