Z daňových rájů je ovládána už pětina kapitálu firem

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 12. 2011 12:40
Nejvíce peněz mají v českých firmách Nizozemci, ukazuje analýza
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zahraničního kapitálu v českých firmách ubývá. S výjimkou toho, který investovali majitelé sídlící v některém z daňových rájů.

Při analýze vlastnické struktury české podnikatelské sféry to zjistila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Podle jejích zjištění vzrostl letos objem domácího kapitálu v českých firmách o 3,47 procenta, zatímco zahraničních peněz o 1,93 procenta ubylo.

Jedinou výjimku však tvoří vlastníci, kteří sídlí v některém daňovém ráji - kapitálu z těchto zemí totiž letos přibylo o 11,7 procenta, konkrétně o 41 miliard korun.

"Mírný odliv zahraničního kapitálu je způsobený nelehkou situací na trhu po doznívání globální recese a zejména obav z další krize. Varující je však prudký růst objemu registrovaného kapitálu českých firem, který je ovládán z daňových rájů," uvedla analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Nejvíce peněz mají v českých firmách Nizozemci, kteří ovládají téměř čtvrtinu veškerého zahraničního kapitálu v českých společnostech. Druzí jsou Němci s podílem 12 procent a Rakušané s podílem 10 procent.

"Nizozemsko a Kypr jsou mnoha firmami používány jen jako daňové sídlo, přičemž investovaný kapitál a know-how zpravidla nepochází z těchto zemí," upozornila Štěpánová.

Meziročně nejvíc stoupl podíl indického kapitálu (o 247 procent), peněz z Kajmanských ostrovů (o 148 procent) a z Malty (o 60 procent).

Drtivou většinu českých firem, více než tři čtvrtiny, ale vlastní Češi, Rusové mají podíl v 19 procentech společností. Celkem 12 procent firem pak kontrolují Němci.

 

Právě se děje

Další zprávy