Bude hůř, předpovídá další banka české ekonomice

ČTK ČTK
14. 12. 2011 14:47
Koruna v dalších týdnech dál oslabí k euru, dlouhodobě se vrátí k posilování
Foto: Petr Vyoral

Praha - Česká spořitelna očekává v příštím roce pokles české ekonomiky o 0,4 procenta. Pro rok 2013 předpovídá růst o HDP 1,8 procenta.

Vyplývá to z prognózy, kterou ve středu představili analytici banky. Spořitelna se tak stala po Raiffeisenbank další bankou, která v Česku očekává v roce 2012 recesi.

"Je nerozumné očekávat, že Česko v dalších měsících nezpomalí," říká analytik České spořitelny Martin Lobotka.

O korunu dražší euro

Pro nejbližší týdny analytici spořitelny předpovídají oslabení kurzu české měny ke 26,50 korunám za euro.

Dlouhodobější výhled ale podle nich zůstává beze změny. Koruna by měla pokračovat v pomalém posilování i v letech 2012 a 2013, v průměru o zhruba dvě procenta ročně.

Radost dělá jen vývoz

Spořitelna očekává pokles zpracovatelského průmyslu. Ten nyní drží nad vodou jenom zahraniční objednávky, což vzhledem k situaci v eurozóně není nijak povzbudivé zjištění.

Také spotřebitelská důvěra zůstává v Česku extrémně slabá a je na úrovních nižších než v prvním čtvrtletí 2009. To v kombinaci s růstem DPH a se stagnací trhu práce podle Lobotky znamená, že spotřeba v roce 2012 dále klesne.

Nedůvěra se podepisuje i na investicích. Ty podle České spořitelny v příštím roce klesnou o 1,5 procenta.

"Jediným kladným příspěvkem k růstu HDP je vývoz, který převyšuje dovoz," podotýká Lobotka.

Analytici nicméně věří, že recese v Česku bude snesitelnější než v eurozóně. Důvodem je nízké zadlužení, solidní a bezproblémový bankovní sektor, absence velkých nerovnováh či vazba na zdravější část Evropské měnové unie a na světový obchod obecně.

Porosteme, věří ministerstvo

Podle Raiffeisenbank by měl HDP v Česku v roce 2012 klesnout o 1,2 procenta.

Z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí ale vyplývá, že česká ekonomika v příštím roce poroste v průměru o 0,8 procenta. Podle samotného ministerstva financí by měla v roce 2012 stoupnout o procento.

Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. Vypracovala však i alternativní scénář vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika příští rok podle ČNB klesla o 0,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy