Na Nový rok zdraží elektřina. Víme, kdo je nejlevnější

Karel Toman
14. 12. 2011 5:30
Uvnitř GRAFIKA: Porovnání nejlevnějších a největších dodavatelů v každém regionu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od Nového roku opět zdraží energie. K lepší orientaci na místy nepřehledném a divokém trhu s energiemi pomůže velký přehled nabídek dodavatelů ve vašich regionech, který jsme připravili ve spolupráci se serverem www.srovnejenergie.cz.

"Zahrnuli jsme společnosti, které dosud zveřejnily své ceníky na rok 2012, dodávají domácnostem a zároveň již mají alespoň tisíc odběrných míst, tedy zákazníků," vysvětluje manažerka srovnávacího serveru Kateřina Vaňková. 

"Nejmenší zdražení zaznamenají zákazníci v jižních Čechách a na jižní Moravě," dodává.

Grafický přehled shrnuje a porovnává roční náklady modelové domácnosti, která elektřinou svítí i topí. Má tudíž distribuční sazbu D26d, jistič 3*25A a spotřebu 1 900 kWh (ve vysokém tarifu) a 8 100 kWh (v nízkém tarifu).

Rozptyl je velký - od slevy až po čtvrtinové zdražení

V každém regionu jsou pro tuto modelovou domácnost uvedeny cenové nabídky tří nejlevnějších dodavatelů, pod nimi pak přes deset největších dodavatelů podle počtu odběrných míst.

U každého dodavatele jsme porovnali náklady za rok 2011 a za rok 2012, přičemž je vždy spočítána procentuální i absolutní hodnota zdražení.

Nabídky dodavatelů porovnejte podrobněji v naší grafice:

Rekordmanem zdražení v námi sledované sazbě je České energetické centrum, které v distribuční soustavě ČEZ ohlásilo zdražení skoro o čtvrtinu.

Jiný tarif, jiné pořadí

Náš přehled je ale pouze orientační. V jiných sazbách (tarifech) podle spotřeby domácnosti se totiž pořadí výhodnosti nabídek mírně liší.

Příkladem je nižší distribuční sazba D02d, s jističem 3*25A a spotřebou 2 200 kWh (vysokého tarifu), kdy domácnost elektřinou jen svítí.

Proud v této sazbě zdraží dodavatelé po celé republice. Až na jednu výjimku: V distribuční soustavě E.ON - tedy na Vysočině, v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji - všichni sledovaní dodavatelé naopak zlevní. V jednom případě - u společnosti Europe Easy Energy - dokonce o 5,5 procenta.

"Ve většině regionů dojde u hlavních dodavatelů ke zvýšení nákladů o tři až sedm procent podle spotřeby a sazby. Výjimkou je zmíněná soustava E.ON, kdy se domácnosti s běžnou spotřebou v bytě dočkají dokonce mírného snížení nákladů o dvě procenta," uzavírá expertka Vaňková z www.srovnejenergie.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy