Světové výrobní firmy věří, že se jim povede dobře

Ekonomika Ekonomika
12. 12. 2011 16:23
Výrobci se obávají cenových výkyvů u surovin i nejistoty na trzích
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výrobním firmám by se v následujících dvou letech nemuselo vést špatně, pokud by ovšem nebylo cenových výkyvů a nejistoty na světových trzích. V průzkumu mezi dvěma stovkami šéfů výrobních společnosti to zjistila poradenská společnost KPMG.

Osmdesát procent oslovených očekává se výrobním odvětví v následujících dvou letech růst.

"Letošní rok je pro výrobní společnosti v podstatě ziskový, přesto sektor čelí hned několika problémům. Tragické události v Japonsku a dluhová krize Evropy i USA zvýšily míru nejistoty na světových trzích," domnívá se Jan Linhart, Partner, KPMG Česká republika.

Obavy jsou z kolísání cen surovin

Za největší riziko pro následující rok až dva považuje 44 procent oslovených výrobců zejména cenové výkyvy hlavních výrobních surovin, 40 procent z nich se obává silné konkurence a tlaku na ceny a 35 procent pak nejisté poptávky.

Výrobci si také uvědomují, že vyrovnání s cenovými výkyvy surovin jim mohou pomoci dobré vztahy s dodavateli. Jejich význam se podle průzkumu v uplynulém roce zvýšil dvojnásobně.

Zároveň se výrobní firmy chystají investovat na rozvíjejících se trzích, výraznou měrou ale svou pozornost upírají také i inovacím.

"Tento trend se již projevuje mimo jiné tím, že výrobní společnosti začínají zakládat svá vývojová centra na dynamicky rostoucích trzích. Jedním z rizik tohoto typu aktivit ovšem je, že na nich firmy s největší pravděpodobností budou mít problém s nedostatkem kvalitních pracovních sil," upozorňuje Linhart.

 

Právě se děje

Další zprávy