Moody´s snížila rating třem největším bankám ve Francii

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 12. 2011 16:31
Kvůli nedostatku kapitálu a krizi eurozóny se zhoršil rating i matce Komerční banky
Foto: Reuters

Paříž - Hodnocení evropských bank se v době klíčového summitu EU zhoršuje. Agentura Moody´s snížila v pátek rating trojici významných francouzských bank. Nechybí mezi nimi ani matka Komerční banky Société Générale.

Důvěryhodnost, že dostojí svých finančním závazkům, klesla dále v případě BNP Paribas a Credit Agricole, kterým ratingová společnost snížila hodnocení o jeden stupeň na Aa3. U Société Générale se jednalo také o pokles o jeden stupeň, a to na hodnotu A1.

Dluhopisy bank se tak nadále řadí mezi investiční stupně, podle stupnice Moody´s se nadále řadí mezi instituce s vynikající schopností plnit finanční závazky.

Bankám chybí peníze

"K přehodnocení ratingu jsme přistoupili vzhledem k rostoucím problémům sehnat finance a vzhledem k negativnímu ekonomickému výhledu," uvedla Moody´s.

Horší přístup ke krátkodobým půjčkám zaznamenaly v průběhu tohoto roku všechny tři banky, poté co se američtí investoři z francouzského bankovního trhu ve strachu ze špatných úvěrů stáhli. Reuters také připomíná, že nálady obchodníků v posledním roce kolísaly v závislosti na tom, zda v eurozóně zrovna panoval optimismus nebo ne.

Je třeba další kapitál

Société Générale vydala prohlášení, že ji rozhodnutí Moody´s překvapilo a že požaduje jeho vysvětlení. O svém výkonu za třetí čtvrtletí tvrdí, že prokázala schopnost rychle se přizpůsobit nepříznivým podmínkám na trhu. Stejně tak uvedla, že její expozice v Řecku, Itálii nebo Španělsku byla mírná a zvládnutelná. Zbylé dvě banky se ke zhoršení výhledu zatím nevyjádřily.

Všechny tři banky se však letos uchýlily k prodeji majetku, aby potřebné peníze získaly jiným způsobem. "To samé ale udělala řada jiných evropských bank, takže předpokládáme, že prodej aktiv nepřinesl tolik peněz, jak banka doufala," komentuje Moody´s.

Reuters také připomíná, že ve čtvrtek večer Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) oznámil, že banky v eurozóně musí navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy euro - to je více než dvojnásobek částky, kterou odhadovala na počátku října.

Francouzská národní banka ve čtvrtek oznámila, že bude třeba navýšit kapitál tamních finančních ústavů o 7,3 miliardy euro.

Moody´s není první agentura, která se k další situaci francouzských bank staví skepticky. Standard & Poor´s ve středu změnila stávající hodnocení všech tří společností na rating s negativním výhledem.

Jak ale Reuters připomíná, francouzské banky mají ve srovnání s dalšími evropskými institucemi stále dobré hodnocení, hlavně to díky silným maloobchodním operacím a stabilním výdělkům.

 

Právě se děje

Další zprávy