Česko je mluvčím váhajících, o dohodě se poradí doma

Ekonomika Ekonomika
9. 12. 2011 16:30
17 zemí EU zpřísní rozpočtová pravidla, Velká Británie se svým NE ocitla v izolaci
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel, Praha - Předsedové vlád zemí Evropské unie skončili jednání, které mělo přinést dlohodobé řešení dluhové krize eurozóny.

Výsledek? Rozpočtová pravidla ve všech 17 zemích eurozóny citelně přitvrdí. Devět zemí, kde se eurem neplatí, se přidalo k návrhu Česka a vyjednalo si právo se k dohodě připojit, pokud ji schválí národní parlamenty.

Británie se přidat odmítla.

Na řadě je teď Evropská centrální banka. Ta dohodu přivítala, a bankéři a ekonomové teď čekají, jestli začne tisknout peníze a skupovat za ně dluhopisy. Pokud to neudělá, panují obavy, že se krize eura vymkne kontrole.

Evropské i americké burzy na dohodu reagovaly růstem.

Předběžně schválená dohoda nové "fiskální unie" počítá s tím, že povolený schodek rozpočtu se má z dosavadních 3 procent snížit na 0,5 procenta HDP. Za deficit vyšší než 3 procenta by měly nově následovat sankce.

Země EU by také měly společně poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku v hodnotě 200 miliard eur, která by posloužila především na záchranu eura. Kromě zemí měnové unie by se k pomoci měly zapojit i ty, které společnou měnou neplatí. Pokud by Česko kývlo, přišla by ho pomoc podle všeho na 89 milard.

Shrňte si v online přenosu průběh jednoho z nejdůležitějších summitů v historii EU. Souhrn událostí ze čtvrtečního jednání najdete v textu K reformě EU se přidalo 23 zemí, Česko mezi nimi chybí, nebo ZDE.

Evropské burzy uzavřely v plusu, americké otevřely růstem

Evropské burzy uzavřely obchodování posílením. Na začátku obchodování rostly kolem půl páté večer také americké burzy. Index DOW, S&P 500 A NASDAQ si připisovaly zhruba po jednom procentu.

Nečas si v Bruselu našel spojence v premiérovi Švédska

Český premiér si v Bruselu našel nového spojence. Zatímco před summitem svůj postoj konzultoval s britským premiérem Davidem Cameronem, během jednání si padl do oka ministerským předsedou Švédska Fredrikem Reinfeldtem, informuje reportérka Aktuálně.cz Tereza Nosálková. 

Nečas: nic nás netlačí. Hlasovat budeme, až bude dohoda hotová

Momentka ze summitu EU: (zleva doprava) španělský premiér Jose Luis Rodriguez Zapatero, švédský premiér Fredrik Reinfeldt, Petr Nečas a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.
Momentka ze summitu EU: (zleva doprava) španělský premiér Jose Luis Rodriguez Zapatero, švédský premiér Fredrik Reinfeldt, Petr Nečas a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. | Foto: Reuters

"O rozhodnutí, jestli k tomu přistoupíme, bude možné mluvit, až bude smlouva dána," řekl premiér Nečas před odletem z Bruselu.

"To znamená, že se momentálně nic dít nebude, a že se počká, až se doladí detaily," interpretuje jeho slova reportérka Tereza Nosálková, která se kolem tři čtvrtě na čtyři odpoledne balila na letiště, odkud s vládní delegací poletí zpátky do Prahy.

Některé věci se však Nečasovi na dohodě nelíbí už teď. "Je to především harmonizace přímých daní, zavádění daní nových a posuzování rozpočtů ex-ante (tzn. Evropskou komisí před tím, než je schválí národní parlamenty, pozn.red.),"  uvedl Nečas.

Nečas předpokládá, že dohoda, o které má rozhodovat český parlament, má být jakýsi "otevřený dokument," ke kterému se budou moci další země volně přidávat, a proto že na její schválení není žádný časový limit.

Svůj požadavek schválit přistoupení k dohodě národním parlamentem konzultoval Nečas v noci po telefonu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

"Tím, že se k nám ostatní země přidaly, nám daly za pravdu," pochvaloval si Nečas před odletem z Bruselu.

To, že nová fiskální unie vznikla po vetu Velké Británie formou mezivládní dohody, podle něj ukázalo, že Lisabonská smlouva "byla slepá cesta."

Potvrzeno: Česko se může připojit, pokud parlament kývne

K přípravě mezivládní smlouvy eurozóny se může připojit 9 zemí EU včetně ČR po konzultaci s národními parlamenty, kde to bude vhodné, stojí v návrhu závěrečného výstupu ze Summitu EU, píše agentura Reuters.

Z návrhu závěrečného dokumentu Summitu EU vyplývá, že s jistotou stranou zůstává jen Velká Británie.

Standard & Poor's žhaví kalkulačky, přehodnotí rating EU

Ratingová agentura Standard & Poor's uvedla, že nyní studuje dopady výsledků summitu EU na rostoucí napětí, které dříve identifikovala, a kvůli kterému pohrozila snížením ratingu celé EU. Informuje o tom agentura Bloomberg.

První bloggeři Aktuálně.cz hodnotí výsledky summitu

"Merkelová a Sarkozy nechtěli dost a ani to od všech nedostali. Pro Čechy je ovšem stále lepší podpořit alespoň to málo, co na summitu klíčoví hráči navrhli. Alternativou je nemít nic," napsal ve svém blogu Stíny evropského summitu europoslanec ČSSD Jiří Havel.

"Evropská integrace má postupně zažehlit všechny členy EU do takového jednotného politického, ekonomického a právního rámce. Jedním z integračních nástrojů byla a je také jednotná evropská měna," myslí si jeho ideový protivník, europoslanec ODS Jan Zahradil. Svůj názor rozvedl v blogu nazvaném To není Evropská unie, ale Vídeňský kongres.

Anketa: Hlasujte, jak podle vás na summitu rozhodl premiér

Rozhodl se podle vás premiér Petr Nečas správně, když na summitu odmítl kývnout na návrh Německ a Francie a raději dohodu předloží k případnému přijetí parlamentu?

Nebo měl na návrh kývnout hned? Nebo ho měl naopak rovnou zamítnout?

A jak by měl podle vás hlasovat parlament, až na věc dojde?

Hlasujte prosím v naší čerstvé anketě.

Bloomberg: váhajících je nakonec devět

Podle agentury Bloomberg bude nakonec přijetí dohody konzultovat ve svém národním parlamentu celkem devět zemí: Česká republika, Dánsko, Polsko, Maďarsko, Švédsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Rumunsko.

Opatrný optimismus se na burzách drží i po summitu

Evropské burzy (ty americké ještě neotevřely) v reakci na výsledky summitu dál rostou. Před půl třetí odpoledne našeho času tři nejvýznamnější evropské burzovní indexy posilovaly. Stoxx 50 rostl o 1,67 procenta, FT SE 100 o 0,62 procenta a DAX o 1,52 procenta.

Summit skončí dřív, lídři se rozejdou bez oběda

"Evropští státníci zkrátili své páteční jednání. Po noční schůzce zrušili pracovní oběd, který měl klíčový summit uzavřít," hlásí z Bruselu reportérka Aktuálně.cz.

Vyznejte se v šachovnici EU, máme pro vás grafiku

Pro lepší orientaci v chumlu národních zájmů, které se na summitu EU střetly, vám nabízíme čerstvou a přehlednou grafiku.

Česko mluvčím vzbouřenců: nejdřív se poradíme doma!

"Také další státy stojící mimo eurozónu chtějí zaujmout český postoj. Tedy nikoliv automatický souhlas, ale právo na domácí konzultace a teprve pak souhlas s plánem," hlásí z Bruselu s odvoláním na nejmenovaného diplomata reportérka Aktuálně.cz Tereza Nosálková.

Dohodu zatím jednoznačně odmítla pouze Velká Británie (důvody viz níže) a titulky předních ekonomických listů se shodují, že se tím ocitá v izolaci. Česko, Švédsko a Maďarsko váhají.

Česku ujíždí vlak. Parlament rozhodne, zda naskočí

Foto: Petr Vyoral

Podrobnosti o tom, co se ve čtvrtek a v pátek na summitu dohodlo, a co to znamená pro Česko, najdete v textu Česku hrozí, že zůstane mimo reformovanou EU.

"Česku hrozí, že mu ujede vlak," píše v něm redaktor zahraniční rubriky Aktuálně.cz Radim Klekner. "Hrozí tak to, o čem se hovoří již několik let: vznik 'dvourychlostní' Evropy rozdělené na reformní jádro řídící se společnými pravidly a periferii, která si jde svou vlastní cestou."

Prezident Václav Klaus na své dnešní tiskové konferenci naopak Česku, které má o ne/přistoupení k dohodě rozhodnout v parlamentu, radil do rozjetého vlaku "špatného projektu eura" nenaskakovat.

Na tahu je ECB. Dohodu uvítala, začne tisknout peníze?

Trhy přijaly vznik rozpočtové unie s opatrným optimismem. Všechny trumfy má teď v rukou Evropská centrální banka. "Pro země eurozóny je to velmi dobrý výsledek a bude to základ pro dobrý fiskání celek a disciplinovanější ekonomickou politiku zemí eurozóny," uvítal dohodu prezident ECB Mario Draghi.

Pro trhy to je další dobrý vzkaz. Zatímco totiž politická dohoda dala investorům naději na dlouhodobou stabilitu eura, bezprostřední zkáze eura může podle analytiků jedině ECB, a to tím, že začne tisknout peníze a skupovat dluhopisy zadlužených zemí.

ECB k tomu ale nikdo nemůže přinutit a stále není jasné, jestli to udělá.

Burzy rostou, EU je "20 % na cestě k záchraně eura"

O tři čtvrtě na jednu odpoledne našeho času tři nejvýznamnější evropské burzovní indexy posilovaly. Stoxx 50 rostl o 1,17 procenta, FT SE 100 o 0,41 procenta a DAX o 1,20 procenta.

"Nemyslím, že panuje velké zklamání," řekl agentuře Bloomberg investiční analytik Otto Waser. "Jsme 20 procent na cestě k fiskální unii k záchraně eura."

Prezident Klaus: Nečas jednal rozumě, euro je špatný projekt

Prezident Václav Klaus označil výsledek bruselského summitu EU za pragmatický. Novou reformní smlouvou, která má vyřešit záchranu eura, nepodpořily čtyři země. Mezi ně patří Česko, které chce nejdříve návrh projednat ve svém parlamentu. Klaus dnes na dotaz novinářům v Praze řekl, že výsledek nočního jednání v Bruselu vítá a je dobře, že si Česká republika vzala čas na rozmyšlenou.

"Myslím, že není třeba naskakovat na tento rozjetý trend. A tento rozjetý trend je hájit špatný projekt, kterým je společná evropská měna, za každou cenu. Ta cena je vysoká již teď a ta cena bude narůstat. Myslím, že je třeba chovat se rozumně," řekl prezident.

Politolog Znoj: Proboha, proč tam ten Nečas jezdil!?

"Finanční trhy sice již odpočítávaly poslední chvíle EU a naši mediální komentátoři se předháněli v úvahách o tom, kdy už to Euro konečně padne. Ale pan premiér neměl mandát?! Podotkl pouze, že bychom se neměli unáhlit. Proboha, proč tam jezdil, když neměl mandát?" ptá se docent politické filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Milan Znoj ve svém blogu Česko na cestě do Evropy a zpět. Aneb jak česká pravice oblbovala národ.

Před polednem trhy kolísají. Chtějí "bazuku" a nedostaly ji

Kolem jedenácté dopoledne našeho času opsaly evropské burzy malý hrb kolem nulové hodnoty.

Index Stoxx Europe 600 začal ráno obchodovat o 0,9 procenta níž, aby pak vyrostl na plus 0,5 procenta a pak zase poklesl na mínus 0.2 procenta. Prosincový kontrakt (tzv. futures) na americký index Standard & Poor's 500 Index (SPX) vzrostl o 0,1 procenta, zatímco asijsko-pacifický index MSCI ztrácel 2.1 procenta.

"Stále máme dobré úmysly, ale chvíli potrvá, než to všechno dáme na papír, což pro trhy znamená dlouhé období nejistoty," řekl televizi Bloomberg ekonom ING Group Carsten Brzeski. „Pořád potřebujeme tu velkou bazuku, a nedostali jsme ji," dodal.

Soukromí investoři náklady záchrany neponesou

Evropští lídři upustili od požadavku, aby soukromí investoři (tedy hlavně banky) nesli část nákladů na záchranu zadlužených zemí. Porážku tak utrpělo hlavně Německo, které návrh prosazovalo. Informovaly o tom agentury Bloomberg a Reuters.

Podíl soukromého sektoru na záchraně se bude nadále držet uznávaných pravidel Mezinárodního měnového fondu. To je potenciálně dobrá zpráva pro finanční trhy. Evropské banky jsou totiž ve špatné kondici (do června 2012 potřebují kvůli zpřísnění regulace doplnit 115 miliard eur), kterou by požadavek Německa ještě zhoršil.

Britské NE a Česko v trojici váhajících

Maďarský postoj k reformní smlouvě, na níž se v pátek ráno kvůli záchraně eura dohodla většina států Evropské unie, možná není tak striktně odmítavý, jak se zatím ukazovalo. Podle agentury MTI maďarský premiér Viktor Orbán v Bruselu řekl, že o tom, zda se země přidá, musí rozhodnout parlament.

Jednoznačné NE neřekly zatím ani Česko a Švédsko. Narozdíl od Velké Británie

Potřebujete zorientovat ve hře?

Připomeňte si, jak byly figurky šachové partie rozdány před summitem. V našem přehledném a srozumitelném průvodci se navíc dozvíte i pro a proti jednotlivých tahů. Euro za suverenitu? Zde jsou pro a proti plánu záchrany

Výrok prvního dne summitu: "Tohle přijde Británii draho"

  • Britský premiér David Cameron

"Ještě před svým příjezdem do Bruselu jsem říkal, že pokud nezískám odpovídající záruky pro Británii ohledně nové evropské smlouvy, nebudu s ní souhlasit. To, co nám nabízí, není v britském zájmu, a tak jsem s tím nesouhlasil."

"Pokud jde o finanční služby. Máme obavy ze současné práce Evropské komise. Nemyslíme si, že její opatření podporují konkurenceschopnost, ale jsou naopak diskriminační." (Cameron podmiňoval souhlas se změnami smluv vyjmutím Británie z finanční regulace, Londýn je totiž jedním z největších finančních center světa a tamní banky hrozí, že se kvůli přemíře regulace odstěhují jinam)

  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

"Velmi jednoduše, abychom přijali reformu smluv celé sedmadvacítky, žádal David Cameron něco, co jsme považovali za nepřijatelné: protokol, kterým by Velká Británie získala výjimku z regulace finančních služeb. To jsme nemohli přijmout, protože přinejmenším část problémů (kterým teď Evropa čelí) vzešla z tohoto sektoru."

  • Německá kancléřka Angela Merkelová

"Vytvořili jsme smlouvu, která není určena jen pro 17 zemí eurozóny, ale pro všechny, kteří budou chtít být její součástí. To bude mnohem více zemí, ale některé se stále musí rozhodnout."

  • Nejmenovaný vysoký činitel citovaný Financial Times

"Tohle přijde Británii draho. Všechny tím naštvali."

V pátek ráno uvítaly burzy summit poklesem

Západoevropské akcie zahájily poslední obchodní den v týdnu poklesem. Důvodem jsou výsledky jednání premiérů zemí Evropské unie, kteří se sice dohodli na fiskální integraci, nepřišli však s řešením na zastavení šíření dluhové krize v eurozóně. Index FTSEurofirst 300 na počátku obchodování klesl o 0,6 procenta na 967,49 bodu, napsala agentura Reuters.

Minulý týden index přitom výrazně rostl díky naději, že summit Evropské unie přijde s finálním řešením dluhové krize. Dnes však naopak klesá již čtvrtou seanci za sebou.

 

Právě se děje

Další zprávy