Další příznak blížící se krize: Banky omezují půjčky

Ekonomika Ekonomika
9. 12. 2011 9:00
Rychle se bude muset se situací vypořádat například Raiffeisenbak
Odpovědní činitelé Raiffeisenbank musí rychle jednat
Odpovědní činitelé Raiffeisenbank musí rychle jednat | Foto: Reuters

Praha -  Již několik českých bank začalo omezovat poskytování úvěrů. Nesplňují totiž nové požadavky bankovních regulátorů.

Na situaci upozornily ve svém článku Hospodářské noviny, které vyvozují, že českým firmám se tak ztíží přístup k penězům, které potřebují ke svému podnikání.

K tomuto opatřebí podle HN přistupuje například Raiffeisenbank.

„Může dojít k tomu, že budeme méně úvěrovat, nebo třeba prodáme část úvěrů, abychom novou regulaci splnili," říká šéf Raiffeisenbank Lubor Žalman. Podobně se podle něj budou chovat i další finanční domy, i když o tom zatím nemluví. Nedostatek kapitálu má například německá Commerzbank, která má pobočku i v Česku.

Zatím nikdo potíže bank nepřipouštěl 

Důsledky těchto kroků mohou být pro českou ekonomiku fatální. "Pro firemní sektor by to bylo špatné. Pokud by se významně omezilo úvěrování podnikové sféry ze strany bank, výrazně to poškodí nejen samotné firmy, ale i celou českou ekonomiku," varuje mluvčí Hospodářské komory Petr Kopáček.

Až dosud vesměs politici i  ekonomové tvrdili, že české banky jsou silné a stojí stranou současných problémů. Největší tuzemské banky nové požadavky splňují s rezervou. Další v Česku působící banky ale takzvaný Basel II ukazatel ve svých zprávách nezveřejnily, a není proto jasné, v jaké situaci jsou. Podle informací z trhu se však do prodejů balíků úvěrů pouští více bank.
 
Peněžní domy mají už jen šest měsíců na to, aby splnily požadavky evropské bankovní regulace. Nový kapitál v současnosti na trzích nezískají, proto nemají jinou možnost, než se části poskytnutých úvěrů zbavit. 

Raiffeisenbank přebývají úvěry za miliardy korun

Zmiňovaná Raiffeisenbank má podle zdrojů HN nyní poměr vlastních peněz a úvěrů a investic hodnocených podle míry jejich rizika na úrovni osmi procent. Unie ale chce, aby v půlce příštího roku tento parametr přesahoval devět procent. Pro banku to znamená, že musí rychle jednat.
 
„S posílením kapitálu zatím nepočítáme," říká Žalman s tím, že zatím neví, jak velký balík úvěrů prodají. „V bance se na těchto propočtech nyní pracuje," popisuje. Jisté je, že přebývají úvěry v hodnotě miliard korun. A to jen u této banky.

 

Právě se děje

Další zprávy