Kalousek: Schodek bude vyšší, platby z EU mají zpoždení

ČTK ČTK
8. 12. 2011 15:25
Schodek bude o pět až patnáct miliard korun vyšší, platby z EU mají skluz
Ministr financí uvedl, že schodek rozpočtu zvýší opoždění platby z EU.
Ministr financí uvedl, že schodek rozpočtu zvýší opoždění platby z EU. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schodek státního rozpočtu bude za letošní rok vyšší než plánovaných 135 miliard korun, uvedl dnes na dotaz novinářů ministr financí Miroslav Kalousek. Důvodem jsou podle něj pouze zpožděné a zadržené platby z Evropské unie. Schodek rozpočtu tak podle ministra bude mezi 140 až 150 miliardami korun.

"Bohužel vzhledem ke známým skutečnostem, dojde ke zpoždění a zadržení některých plateb z EU, takže pokud promítneme i evropské peníze, tak ta bilance bude vyšší. Co se týče národních zdrojů, tedy vybraných daní na straně jedné a výdajů na straně druhé, je ten výsledek lepší," uvedl ministr.

Deficit veřejných financí bude podle Kalouska 3,7 až 3,8 procenta hrubého domácího produktu. Původně MF počítalo s deficitem 4,6 procenta, který v průběhu roku revidovalo na 4,2 procenta.


V současné chvíli jsou podle informací MF pozastaveny tři české operační programy. Jedná se o Regionální operační program NUTS 2 Severozápad, Operační program Životní prostředí a Operační program Doprava.

"Pozastavené financování se oproti schválenému státnímu rozpočtu projeví ve zpožděných refundacích prostředků přijatých od EK na příslušné příjmové účty rozpočtových kapitol. Převody prostředků ve prospěch příjmových účtů dotčených rozpočtových kapitol proběhnou až v roce 2012," uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí. Část peněz je podle něj k dispozici na účtu Národního fondu, a mohou tak být ihned po odstranění překážek převedeny.

Rozpočet na rok 2012 schválený vládou počítá se schodkem 105 miliard korun při výdajích ve výši 1190 miliard korun. Sněmovna ho již v prvním čtení schválila.

Vláda ovšem podle Kalouska na počátku příštího roku předloží na základě lednové makroekonomické predikce poslanecké sněmovně novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2012. Současný návrh totiž počítá příští rok s 2,5procentním hospodářským růstem. Stále více analytiků i institucí se přitom přiklánějí k tomu, že příští rok hrozí ČR přinejmenším stagnace.

Ministerstvo proto nyní ve spolupráci s Národní ekonomickou radou vlády připravuje zhruba tři scénáře vývoje s dopadem do státního rozpočtu. Zatímco optimistický scénář počítá pro příští rok s růstem tuzemské ekonomiky až o procento, další dva - krizový a katastrofický - berou v potaz její pokles.

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 125,9 miliardy korun z říjnových 91,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy