Krach eurozóny? Bez práce by byl každý desátý Čech

ČTK ČTK
8. 12. 2011 12:40
Česká ekonomika by klesla o více než osm procent, odhaduje analytik Patria Finance
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - V případě rozpadu eurozóny, krachu některých zemí platících eurem a krize finančního sektoru by hrozil české ekonomice pokles o více než osm procent.

Vyplývá to z alternativního scénáře vývoje ekonomiky, který vypracoval hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Tento scénář podle něj počítá s poklesem HDP eurozóny o 10 procent.

"Takový scénář vyžaduje již velkou míru fantazie, ale patří k těm umírněnějším. Lze totiž vymyslet vyloženě katastrofické scénáře, ale i scénáře, podle kterých proběhne vše hladce," uvedl.

V případě takového katastrofického vývoje by podle Marka ekonomika čelila deflaci a nezaměstnanosti přesahující 10 procent. Vládní dluh by v takovém případě překročil podle Marka v poměru k HDP 55 procent.

"Hranice 50 až 60 procent je již pro ekonomiku typu ČR nebezpečná hranice. V případě vyspělých ekonomik je to 90 procent," uvedl. Důvodem je podle něj fakt, že výnosy státních dluhopisů obvykle reagují na výši dluhu a úroky následně rostou více než proporcionálně. "Výše dluhu se tak díky tomu samoreguluje," dodal.

Základní scénář Patria Finance pro příští rok počítá s tím, že problémy eurozóny budou vyřešeny důvěryhodně a rychle, poklesnou rizikové prémie na finančních trzích a dojde k postupné konsolidaci zemí platících eurem. V takovém případě by ekonomika eurozóny stagnovala a česká ekonomika by zpomalila svůj růst na 0,3 procenta. Vládní dluh by stoupl na 43 procent a průměrná inflace by měla být 3,3 procenta.

Další scénáře Patria Finance počítají s více či méně horším vývojem a poklesem tuzemské ekonomiky o 2,2 až 4,7 procenta. 

Podle studie střediska IDEA při pražském ekonomickém institutu CERGE-EI by rozpad eurozóny způsobil pokles tuzemské ekonomiky o více než 4,5 procenta. Nezaměstnanost by stoupla na 11 procent. Snížila by se životní úroveň a výrazně zhoršila rozpočtová situace vlády.

Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. ČNB rovněž vypracovala alternativní scénář ekonomického vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta.

Podle ministerstva financí by tuzemská ekonomika měla v roce 2012 stoupnout o jedno procento.

 

Právě se děje

Další zprávy