Druhé dno krize? Stavebnictví je stále na tom prvním

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 12. 2011 9:20
Stavebnictví v říjnu kleslo o 8 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Stavebnictví dál klesá, stavět se sice bude o něco víc, ale za méně peněz. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu za říjen.

Podle nich výkon stavebnictví v říjnu meziročně klesl o 8 procent, větší podíl na tom mělo inženýrské stavitelství, které se propadlo o 11,8 procenta. I pozemní stavitelství ale drží sestupnou tendenci a pokleslo o 5,9 procenta.

Celkově je stavebnictví v Česku za deset měsíců letošního roku stále 14,4 procenta pod úrovní předkrizového roku 2008.

S poklesem aktivity samozřejmě ubývá i zaměstnanců v oboru. Podle statistik klesl jejich počet v říjnu ve firmách s padesáti a více zaměstnanci o 8,5 procenta ve srovnání s loňským rokem.

Příslib do dalších měsíců nenese ani údaj o vydaných stavebních povoleních. Stavební úřady jich sice vydaly meziročně o 1,8 procenta více, hodnota povolených staveb ale klesla meziročně o 34,2 procenta.

Hlavní podíl na tomto propadu ale mají podle ČSÚ hlavně stavby na ochranu životního prostředí, kam spadají například fotovoltaické elektrárny. Právě ty před rokem zažívaly největší boom, zatímco v současnosti prakticky nevyrůstají.

O něco příznivější je vyhlídka u bytové výstavby. Zahájených bytů totiž přibylo meziročně 21,2 procenta, rodinných domů se začalo stavět o 14,5 procenta víc, bytových domů dokonce o 48,3 procenta víc. Hlavním důvodem tohoto velkého růstu je ale extrémně nízká srovnávací základna z loňského října.

 

Právě se děje

Další zprávy