Lidé platí za likvidaci elektroodpadu, která je zdarma

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 12. 2011 10:40
Firmy, které si za sběr elektroodpadu nechají platit, jej často likvidují nešetrně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Některé firmy a obce platí za zlikvidování elektroodpadu, ačkoliv je tato služba zdarma. Informoval o tom kolektivní systém Ekolamp.

Ten vydal zprávu, že obce a podniky často nevyužívají bezplatný systém zpětného odběru elektroodpadu. Místo toho platí za likvidaci různým společnostem, ačkoliv je jejich servis stejný nebo dokonce horší.

Podle autorů zprávy za to může neznalost a nebo korupce. "Dobrovolné platby za odevzdání elektrozařízení jsou těžko pochopitelné. Lze je vysvětlit pouze naprostou neinformovaností nebo korupčním jednáním, kdy obec či firma získává za placený odběr vysloužilých elektrozařízení nějaké jiné, skryté výhody," vysvětluje Radoslav Chmela ze skupiny Ekolamp.

Firmy také podceňují likvidaci

Zástupci této společnosti navíc varují nejen před zbytečnými platbami, ale také před možným znečištěním životního prostředí. Vysloužilé zářivky nebo výbojky totiž obsahují nebezpečnou rtuť, kterou je třeba odborně odstranit.

Firmy, které za sběr elektroodpadu vybírají peníze, ale v některých případech o ekologickou likvidaci neusilují, důležité je pro ně pouze získat suroviny z odevzdaných předmětů. Nebezpečné nebo toxické materiály pak podle Chmely končí na běžné skládce komunálního odpadu, případně je firmy odstraňují jiným neekologickým způsobem.

Jak autoři zprávy zdůrazňují, samotné ekologické zpracování zdarma není. Aby sběrné firmy nemusely vybírat peníze, proto platí, že ceny za šetrnou likvidaci se již promítají do prodejní ceny elektrospotřebičů.

"Například u světelných zdrojů se jedná téměř o padesát procent z celkových čistých nákladů potřebných na svoz, třídění a zpracování," komentuje Chmela.


 

 

Právě se děje

Další zprávy