O ČKD má zájem ukrajinský miliardář, píše Kommersant

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 12. 2011 10:10
Kutnohorský podnik by se ukrajinskému výrobci železničních nákladních vozů hodil, uvádí tisk
Foto: Aktuálně.cz

Kyjev - O nákup svářečské firmy ČKD Kutná Hora, která se nachází v insolvenci, má zájem miliardář z Ukrajiny. Informovalo o tom ukrajinské vydání deníku Kommersant.

Kutnohorskou skupinu, která vyrábí ocelové odlitky od roku 1967, chce koupit společnost Integrated Rail-Casting. Tu vlastní ukrajinský miliardář Konstantin Ževago.

Podle Kommersantu Ževago továrnu potřebuje pro svůj Stachanovský vagonový závod, který je součástí skupiny Finance a kredit. Výrobní kapacita ČKD by mohla potřeby Ukrajinců pokrýt až z 80 procent.

"A pokud se Integrated Rail-Casting rozhodne zvýšit výrobu z osmi na dvanáct tisíc vozů ročně, nákup české firmy se mu bude skutečně hodit," komentuje ruský analytik Alexej Andrejčenko.

ČKD čeká reorganizace

Ukrajinský tisk připomíná, že se v pátek uskutečnilo další zasedání pražského krajského soudu, kde se řešil možný bankrot společnosti.

Z insolvenčního rejstříku ČR vyplývá, že návrh na insolvenci podali věřitelé v říjnu 2010. V úpadku se skupina, která dluží více než 1,5 miliardy Kč, nachází od 21. února tohoto roku. Úpadek se v tomto případě řeší reorganizací skupiny.

K tomuto způsobu vyrovnání závazků přitom soud přistupuje poměrně zřídka, pouze tehdy, pokud firma rok před insolvencí zaměstnávala nejméně sto lidí a měla obrat alespoň 100 milionů korun. Tuto podmínku ČKD Kutná Hora splňuje, v roce 2009 její obrat činil 892,37 milionu korun.

Podle Kommersantu o převzetí kutnohorského závodu usiluje ještě ruská Rail Group.

 

Právě se děje

Další zprávy