Aleš Hušák píše knihu o pádu Sazky. Chce něco vydělat

Zdeněk John
22. 12. 2011 6:00
Rozhovor s bývalým generálním ředitelem loterijní firmy Sazka
Aleš Hušák (vpravo) na archivním snímku z oslavy šedesátin Miroslava Šloufa.
Aleš Hušák (vpravo) na archivním snímku z oslavy šedesátin Miroslava Šloufa. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Aleš Hušák začal psát autobiografickou knihu o okolnostech, které provázely pád loterijní společnosti Sazka. Otevřeně říká, že to dělá proto, aby na ní (knize) vydělal.

Od jeho odchodu ze Sazky uplynulo pár měsíců, které, jak říká, věnoval hlavně odpočinku po šestnáctiletém angažmá v hazardním průmyslu. Vypráví také, jak ho vyhodili z O2 areny.

Aktuálně.cz: Píšete už biografii?

Ano. Začal jsem.

A.cz: Sám?

Ne. S týmem. Ale nechci o tom moc prozrazovat.

A.cz: Kdy bude hotová?

To se nedá v tuto chvíli odhadnout. Jsme ve fázi, kdy jsme si definovali noty a sbíráme materiál. Nechci ale, aby to trvalo moc dlouho, protože chci ten příběh odvyprávět jako první.

A.cz: Čili vaše kniha bude příběh o pádu Sazky?

Ne tak docela. Bude to kniha o pádu lidských vztahů a o zradě. Sazka k tomu bude pouze nezbytná kulisa. Ale bezesporu se v knize budeme muset vracet i k těm šestnácti letům, co jsem Sazku vedl. Už jsem se podílel na knize Jiřího Janouška o aréně, o tom, jak jsme ji stavěli.

Ale tato kniha bude primárně rekapitulovat pád Sazky. To, co se dělo mezi lidmi, to bude vlastní obsah. V příběhu bylo mnoho lidí, jejichž jméno nikdo nezná. Ale byli pro mne mnohdy rozhodující. Bohužel.

A.cz: Jak jste vlastně strávil půl rok od chvíle, kdy jste Sazku opustil? V dubnu v rozhovoru jste říkal, že jste na ten den připraven, že podnikáte s kamarády (hotel), že jste finančně zajištěn, tudíž si odpočinete, a pak že máte manažerské zkušenosti, že byste mohl dostat i nějakou nabídku. Co z toho se stalo?

S kamarády opravdu podnikám, to běží. Hlavně jsem odpočíval a ještě odpočívám. Těch 16 let na vás nechá stopy, lázně pak potřebujete. A taky si dávám dohromady svůj osobní život: nevíte, kde máte jakou pojistku, jakou smlouvu, čili dávám dohromady papíry.

A.cz: A dokázal jste dát dohromady i přátelství, která se rozpadla kvůli Sazce, třeba s panem Ječmínkem?

To je špatně položená otázka, jak by řekl pan prezident. Ale krátce mohu říct, že lidi, které jsem dříve považoval za kamarády, tak to nyní už tak necítí. Ale řada přátel mi zůstala.

A.cz: Vzal jste si ze Sazky nebo z O2 areny něco na památku?

Já mám plný dům věcí ze Sazky, které mi patřily. Samozřejmě že ano.

A.cz: Co bude s deskou v O2 areně, kterou jste platil ze svého a na které děkujete lidem, kteří postavili halu "navzdory jiným"?

V hale je sedm desek, jedna je moje, to je pravda. Ale co s ní bude, to já nevím. Já jsem ji na základě smlouvy zapůjčil majiteli haly. To se musíte zeptat těch, kteří velí v aréně.

A.cz: V dubnovém rozhovoru jste také řekl, že Česko by bylo dál, kdyby se tady dalo otevřeně hovořit o majetku. Setkal jste se s nějakou reakcí poté, co byla zveřejněna vaše pracovní smlouva?

To nebyla moje pracovní smlouva, to, co jste zveřejnili na vašem webu.

A.cz: Podle té smlouvy vám náležely i nějaké výhody po skončení angažmá v Sazce, například dvě místa ve VIP prostoru O2 areny. Využíváte je?

Ne, byl jsem z O2 areny vyhozen. Nikoliv insolvenčním správcem, ale novým vedením Bestsportu (provozovatel haly - pozn. red.).

A.cz: Jak to vůbec dopadlo s přestřelkou mezi vámi a insolvenčním správcem Josefem Cupkou ohledně odstupného. Odešel jste ze Sazky s nějakým odstupným?

Nechci na tuto otázku odpovídat.

A.cz: Znamená to, že vám vyhovuje, pokud se o tom nemluví?

To je jen váš dojem.

A.cz: Všímáte si, co z vámi zavedeného know-how nová Sazka nebo třeba její konkurence přejímá? Třeba zdůrazňování superjackpotů, aby lidé víc sázeli ve vidině výher nad 50 či dokonce 100 milionů? Sledujete vůbec Sazku?

Nechám si to do knihy (touto větou pak Aleš Hušák odpovídá na šest dalších otázek).

A.cz: Počkejte, pane doktore, ale pak možná nemá cenu vést tento rozhovor, pokud budete odkazovat stále na svou příští knihu...

Podívejte se, ta kniha bude pro mne určitý finanční příjem, já ho nechci snižovat tím, že prozradím obsah.

A.cz: Vy potřebujete finanční příjem? Vy nejste dobře zajištěný?

Musíte v životě počítat každou korunu. Já chci prostě dokázat, že vydám knihu, na které vydělám, to je celé. Samozřejmě že jsem zajištěný.

A.cz: Opravdu tu knihu píšete kvůli penězům?

Proč bych ji jinak psal? Ale počkejte, jak jste kladl tu otázku původně, kdy jsem začal odkazovat na svou knihu?

A.cz: Ptal jsem se, zda sledujete dění v Sazce?

Sleduji. Ale myslím, že by nebylo moudré, abych něco hodnotil. Je příliš brzy. Uplynula moc krátká doba. Mám řadu bývalých kolegů stále v Sazce, ale nejlepší z nich jsou u konkurence, u Fortuny. Bylo by ode mne vrcholně neslušné nenechat oběma čas ukázat, co dovedou.

A.cz: V květnu jste říkal, že Fortuna má nulové šance, pokud Sazka přežije svou smrt a zachová číselné loterie. Platí váš odhad i nyní?

Ptejte se za rok. Dřív to nemá smysl. Je to podnikání a to potřebuje čas.

A.cz: A váš odhad, zda tu je místo pro dvě prakticky stejné „sportky", byť jedna se jmenuje jinak?

Odpovím vám nepřímo a přeložte si to. Když se pouštíte do byznysu, který tu už je, dojde jen a pouze k přerozdělení existujícího trhu. Nezvětší se. Je to jiný případ, než když přijdete s úplně novou službou, příležitostí nebo zbožím. To byl třeba nástup internetu.

V hazardu platí, že nesází ani extrémně bohatí, ani extrémně chudí. Sází střední třída, u nás spíš lidé s průměrným příjmem. Těch je omezené množství.

A.cz: Řízení se Sazkou jste označil za zmanipulované. Kdo a jak ho zmanipuloval - zkuste to popsat slovy, kterým by rozuměl člověk, který případ Sazka vůbec nesledoval...

Omlouvám se, ale tohle všechno najdete v knize.

A.cz: Proč jste pak stáhl odvolání proti konkurzu, to byl klíčový moment pádu Sazky?

Najdete to v knize.

A.cz: Radil jste se o tomto kroku s někým z PPF nebo KKCG?

Rozhodně ne.

A.cz: Ani s panem Zieglerem, vaším nástupcem v Sazce?

Prosím, toho člověka jsem viděl jednou v televizi. Pokud jsme se nepotkali na nějaké recepci, to nevylučuji. Ale to všechno bude v knize.

A.cz: Prý máte zájem o Vinařství Kolby, které patří Sazce.

Ano, není pravda, že ho chci koupit, ale mám o něj zájem. Zajímá mne to, protože to jsme vybudovali z ničeho.

A.cz: Jak může něco z majetku firmy, která skončila v konkurzu, koupit její bývalý statutární zástupce, když to insolvenční zákon zakazuje?

A kdo vám říkal, že to budu kupovat já. To se přece dá udělat tak, abych v případném prodeji nefiguroval. Zákonu rozumím, nechci ho porušovat.

A.cz: Kdy naposledy jste jednal s někým ze skutečných zájemců o O2 arenu?

K tomu nemůžu nic říct.

A.cz: Spolupracujete s někým ze zájemců, například s AEG (nabídla za arénu 0,9 miliardy - pozn. red.)?

S nimi jsem byl v kontaktu mnohokrát, teď už s nimi nemám žádný kontakt.

A.cz: Jakou cenu má podle vás aréna?

A jakou cenu má Národní divadlo? Víc k tomu neumím říct.

A.cz: Prý uvažujete o její koupi…

To popírám, proboha, kde bych na ni vzal peníze?

 

Právě se děje

Další zprávy