Počty o konci eura: Ekonomická katastrofa a silný dolar

Tomáš Fránek
5. 12. 2011 13:30
Nizozemská banka spočítala, co by přinesl konec eurozóny
Foto: Petr Vyoral

Brno -  Úplný rozpad eurozóny povede až k devítiprocentnímu poklesu ekonomiky a velmi výrazně postihne i země, kde se nyní eurem neplatí.

Nizozemská banka ING tak jako další finanční instituce spočítala to, co by Evropě a světové ekonomice přinesl konec společné evropské měny. 

Podle bankéřů sice náklady na záchranu eura rostou, pořád jsou ale výrazně nižší, než by přinesl rozpad eurozóny.

Podobnou studii se stejným výsledkem už před časem zveřejnila také švýcarská banka UBS.

Lidé by to pocítili

Cenu "smrti eura" v Německu vyčíslili švýcarští experti na šest až osm tisíc euro na každého obyvatele nejsilnější země eurozóny v prvním roce konce společného měnového projektu a až na 4,5 tisíce eur v každém dalším roce.

"Převedeno na hrubý domácí produkt by šlo o pokles o dvacet až dvacet pět procent," napsali ve studii bankéři. Německo je nejdůležitějším trhem pro české firmy, každý pokles německé ekonomiky se projeví vzápětí i v Česku.

Pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku je podle studie zatím výrazně levnější, náklady jsou 1000 euro na osobu.

Podle ING by se pro rozpadu eurozóny propadla ekonomika Německa o 7 procent, Řecka o 13 procent. A výkon ekonomik zemí rozpadlé eurozóny by byl ještě v roce 2016 nižší, než je nyní.

Dluh poroste

A dluh Německa jako jedné ze zemí, které by na obnovení hospodářské rovnováhy v Evropě doplácely nejvíc, by se výrazně zvýšil.

V roce 2016 by byl podle banky státní dluh ve výši 93 procent HDP, nyní to je 82 procent HDP.

A konec eura by měl výrazný vliv i na další země v Evropě včetně Česka. Experti ING spočítali, že britská ekonomika by se propadla o pět procent.

Na konci eurozóny by vydělal dolar, americká ekonomika by se dostala jenom do mírné recese. 

 

Právě se děje

Další zprávy