O korupci v Česku píší i Financial Times, citují Bakalu

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 11. 2011 13:40
Že je podnikání v Česku kvůli korupci téměř nemožné, řekl deníku miliardář Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Varšava, Praha - Korupce v Česku působí na investory jako odstrašující prostředek, řekl český podnikatel Zdeněk Bakala deníku Financial Times. Že je v Česku zvykem uplácet, nedávno zmiňoval také časopis The Economist.

"Snažíme se naše investice v Česku omezit a jeden z důvodů, proč to děláme, je, že podnikat v Česku začíná být pomalu nemožné," uvedl miliardář, který vlastní těžební společnost OKD nebo většinový podíl ve firmě Economia.

Miliardáři se shodli: korupce je všude

Podobný postoj investorů může být pro českou ekonomiku nebezpečný, varují Financial Times a připomínají, že příští rok by měl růst českého HDP podle Evropské komise zpomalit na 0,7 procenta.

České problémy s korupcí mají podle Financial Times kořeny na počátku devadesátých let, kdy došlo ke "kontroverzní kupónové privatizaci, která měla každému umožnit získat podíl ve státních podnicích, a veškerý majetek skončil v rukou několika osob."

"S různými osobami, které po vás chtějí peníze, se setkáváte neustále, od získání stavebního povolení po jednání s regulátorem," uvedl v České televizi další z nejbohatších tuzemských podnikatelů Andrej Babiš. Ten tvrdí, že jej o úplatek žádal i poradce prezidenta Václava Klause za to, že ovlivní názor hlavy státu na zákon o biopalivech.

"Veřejnost už je různými skandály naprosto otrávená, neuplyne týden, aniž by se řešil nový případ korupce," tvrdí analytik Cevro Institutu Jan Jireš. K posledním problémům patří například skandál spojený s odvolaným ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem, který "odklonil" miliony korun na účet své matky.

Lidé budou korupci tolerovat stále méně

Neustálá obvinění navíc snižují oblibu kabinetu v době, kdy tři vládnoucí strany představují sérii úsporných opatření. Ta by měla rozpočtový deficit pro příští rok srazit na 3,5 procenta HDP.

S očekávaným zpomalením ekonomiky budou lidé podle analytiků korupci tolerovat stále méně - zvláště v době, kdy po nich politici žádají, aby si utahovali opasky, myslí si politolog Jiří Pehe.

Podle šetření agentury SC&C si téměř dvě třetiny Čechů myslí, že se současní politici nechají podplácet ještě ve větším rozsahu než komunistický aparát před rokem 1989.

"Česká republika není zkorumpovaná o mnoho více než jiné země. Jedinečné ale je, jak dobře funguje síť, v rámci které jsou politici patrony této korupce," uvedl šéf českého oddělení Transparency International David Ondráčka.

 

Právě se děje

Další zprávy