Elektřina lidem zdraží o 3,4 %, kvůli solární energii

ČTK ČTK
22. 11. 2011 11:08
Prudký rozvoj obnovitelných zdrojů zdraží energii i v dalších letech
Elektřinu zdraží prudký rozvoj solárních elektráren i výroby energie z biomasy.
Elektřinu zdraží prudký rozvoj solárních elektráren i výroby energie z biomasy. | Foto: Jan Langer

Praha - Elektřina pro domácnosti v příštím roce zdraží v průměru o 3,4 procenta. Ceny se budou lišit podle regionu. Na tiskové konferenci to dnes řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Malým podnikatelům elektřina zdraží o 4,3 procenta, ceny pro velkoodběratele vzrostou o šest až 6,6 procenta.

Hlavní vliv na zdražení má podle ERÚ loňský prudký rozvoj fotovoltaických elektráren a růst výroby z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu. Pro omezení vlivu obnovitelných zdrojů na ceny elektřiny vláda pro příští rok stejně jako loni vyčlenila 11,7 miliardy korun.

Vitásková upozornila, že obnovitelné zdroje se budou promítat do cen elektřiny i v dalších letech. Nyní hrozí podle ní velký problém s podporou biometanu.

Významný vliv na ceny pro spotřebitele má také letošní růst cen na velkoobchodním trhu. Zdražení přišlo po rozhodnutí Německa odstavit v příštích letech všechny své jaderné elektrárny. Od října 2010 do září 2011 vzrostla průměrná cena elektřiny na trhu o zhruba desetinu. "V poslední době dochází k dalšímu mírnému poklesu cen elektřiny, který se ale projeví až v cenách z rok 2013," uvedl ERÚ.

Regulované ceny související s dodávkou plynu, které tvoří zhruba pětinu celkové ceny, pro rok 2012 naopak klesají. Cena za přepravu plynu klesne o 9,7 procenta, cena za distribuci se sníží o 2,9 procenta. Neregulovanou část ceny však plynárenské společnosti letos výrazně zvyšovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy