Cena O2 arény: jen pětina toho, za co ji Hušák stavěl

Zdeněk John
21. 11. 2011 12:27
Věřitelé Bestsportu schválili znalecký posudek, reorganizační plán předloží PPF.
Jede se po ledové ploše. Ale ani nejlepší rolba nedokáže vyhladit dluhy, které vznikly za Aleše Hušáka stavbou O2 Arény.
Jede se po ledové ploše. Ale ani nejlepší rolba nedokáže vyhladit dluhy, které vznikly za Aleše Hušáka stavbou O2 Arény. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - O2 aréna, kterou za více než sedm miliard korun nechala postavit loterijní společnost Sazka vedená Alešem Hušákem, má nyní ve skutečnosti cenu zhruba 1,32 miliardy. I pokud se k ní připočte další vybavení, které není pevnou součástí haly, dosáhne její hodnota nejvýš 1,57 miliardy.

Vyplývá to ze znaleckého posudku Ernst&Young, který na pondělní schůzi schválili věřitelé společnosti Bestsport. Jde o první krok nutný k úspěšné reorganizaci Bestsportu. Reorganizační plán předloží nejspíš do konce roku společnost PPF Healthcare.

Bestsport je firma, které obří hala, tedy hlavní příčina finančního krachu Sazky, patří. Odporoučela se do insolvence spolu s loterijní firmou, s níž měla velmi těsné finanční i personální propojení.

Bestsport, jejímiž akcionáři jsou stále sportovní svazy, je v soudem schválené reorganizaci od 30. června 2011. Je tak v jiné situaci než Sazka, která spadla do konkurzu a už našla nové majitele, investiční skupiny PPF a KKCG prostřednictvím jejich firmy Sázková kancelář.

PPF a KKCG na scéně

PPF a KKCG mají přes dluhopisového agenta, londýnskou The Bank of New York Mellon, důležité slovo i mezi věřiteli Bestsportu. Hala slouží totiž jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě.

Kvůli tomu, že zájemci o halu dosud předkládali příliš nízké nabídky, prosazuje nyní KKCG, aby arénu provozoval dál Bestsport ovládnutý novými majiteli - věřiteli. "Prosazujeme reorganizaci s následným provozováním arény věřiteli jako novými majiteli. Je to lepší varianta, než prodat halu pod cenou a snížit tak výnos pro věřitele," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Společnost Ernst&Young vypracovávala znalecký posudek na Sazku i na firmu Bestsport. Vlastně jediným majetkem Bestsportu, který stojí za řeč, je podle expertů zmíněné auditorské firmy O2 aréna. Hodnota celé firmy Bestsport je jen zhruba o 400 milionů vyšší než cena pouhé haly. Bestsport byl totiž oceněn na 1,745 miliardy korun.

K O2 aréně patří ještě nedostavěná Malá hala, ale její cenu vyčíslil auditor na nulu. Znamená to, že její dokončení se finančně nevyplatí. Na 36,4 milionu korun pak posudek ohodnocuje budovu Technometry, která slouží jako zázemí při pořádání některých akcí v aréně.

Hušák průvodcem

Auditor při vypracování posudku vycházel z údajů o srovnatelných halách v Evropě, především Hallenstadion v Curychu.

O O2 arénu už projevilo zájem několik firem., především světový gigant AEG, provozovatel vice než stovky takových hal po celém světě. Už vícekrát vyslal své emisary do Prahy. Obchodního ředitele AEG provázel halou na počátku roku ještě někdejší generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

V říjnu pak největší současné věřitele Bestsportu oslovila AEG písemně znovu. Problém je, že podle informací Aktuálně.cz nabízí cenu kolem jedné miliardy, což se věřitelům zdá málo.

 

Právě se děje

Další zprávy