Šetřete na nemocnicích a lécích, doporučilo vládě OECD

Karel Toman
19. 11. 2011 18:41
V nemocnicích jsou nadbytečné kapacity, drahé léky mohou nahradit generika, míní OECD
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedete si dobře, jste ale teprve na začátku. Tak lze ve zkratce shrnout vzkaz generálního tajemníka OECD Ángela Gurríi, který v pátek do Prahy přivezl pravidelný seznam doporučení, jak v úsporách pokračovat.

Dnes jejich seznam zveřejnila vláda. Vyplývá z něj, že největší potenciál úspor vidí OECD ve zprůhlednění veřejných zakázek a v českém zdravotnictví.

OECD oceňuje, že rozpočtová "konsolidace" v letech 2010 a 2011 upevnila zdraví českých financí. Vláda snížila ž výdaje na administrativu, úspěšný byl i dohled ČNB nad místním bankovním sektorem, což potvrdily zátěžové testy, podle kterých by banky bez záchrany ustály i hlubokou a dlouhou recesi.

OECD si všímá, že agentura Standard&Poor's to v srpnu ocenila zlepšením úvěrového ratingu ČR o dva stupně na AA-, což Česku zlevnilo splácení dluhu země.

"Nadbytečné kapacity" v nemocnicích

Dosavadní reformy důchodů podle OECD zlepšují udržitelnost systému. Naopak zdravotnictví má podle organizace v úsporách "značný potenciál".

"Jde například o snížení nadbytečných kapacit zejména v nemocnicích, zavedení systému úhrad DRG (Národní referenční centrum, pozn.red.) a digitalizace dokumentace," shrnuje doporučení OECD vláda na svém webu.

Ušetřit by české zdravotnictví mohlo i větším rozsahem předepisování generik - tedy léků, které jsou víceméně stejné jako originály, po vypršení patentů je ale jiní výrobci vyrábějí mnohem levněji.

OECD oceňuje i novelu zákona o veřejných zakázkách a přimlouvá se, aby byla zavedena co nejdříve. Spolu s centralizací státních nákupů by podle organizace mohlo potenciálně vést "k rozsáhlým úsporám."

Pochvala za pružnější pracovní trh

OECD vládu chválí také za reformy ve prospěch pružnějšího trhu práce a "postupný přesun ze zdanění práce na zdanění spotřeby."

Za chvályhodnou označila OECD spolupráci vlády s týmem ekonomických expertů NERV, jehož podklady „byly využity pro důležitá politická rozhodnutí vlády, zároveň stimulovaly širší veřejnou diskusi."

"OECD chválí Českou republiku zejména za to, že se do potřebných reforem pouští proaktivně - tedy že nechce nečinně čekat na to, aby stejné reformy ovšem o to bolestivěji musela přijímat až v reakci na negativní ekonomický vývoj," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Generální tajemník OECD Ángel Gurría v Praze představil Ekonomický přehled České republiky, ve kterém OECD všechny své členy pravidelně hodnotí z pohledu stavu národní ekonomiky, analyzuje vládní hospodářskou politiku a přidává doporučení pro další reformy.

OECD pomůže s technickým vzděláváním

Zároveň upozornil na revidovaný odhad ekonomického růstu - OECD dnes České republice na příští předpovídá růst HDP o 1,6 procent, zatímco ještě v květnu organizace pro rok 2012 očekávala růst 3,5 procenta.

Ministr Kuba zároveň připomněl, že se během páteční návštěvy generálního tajemníka OECD podařilo dojednat spolupráci OECD při nastavování systému inovací nebo při zlepšování technického vzdělávání v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy