Vše z Evropy smrdí. Finančníci se zbavují nebezpečí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 11. 2011 13:48
Opět se blíží přízrak roku 2008 - vysychají možnosti, jak si rozumně půjčit peníze
Na Wall Street se nyní protestuje, ale jádro problému leží jinde: v Evropě.
Na Wall Street se nyní protestuje, ale jádro problému leží jinde: v Evropě. | Foto: Reuters

Praha - Na finančních trzích v Evropě i v USA narůstá napětí a některé banky už pociťují největší stres od krize v roce 2008.

Nervozita se projevuje především tím, že prakticky nejsou k mání peníze za normální ceny. Náklady na úvěry dramaticky rostou.

Kořeny problémů jsou podle expertů nepochybně v dluhové krizi v eurozóně a jejím neřešení. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) je například na evropských dluhopisových trzích teď méně lidí, kteří jsou ochotni se do nákupu dluhopisů pouštět. Dobře to ilustruje příklad Španělska, které bylo nuceno za nové dluhopisy nabídnout skoro sedmiprocentní úrok.

Například banky z Velké Británie za pouhé tři měsíce omezily obchody s bankami na periferii eurozóny o celou čtvrtinu.

České banky jsou podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky ve zcela jiné situaci, a to především proto, že většina z nich není závislá na financování na mezibankovním trhu. "České banky stále disponují solidním přebytkem vkladů nad úvěry, což jim umožňuje bez potíží financovat své úvěrové aktivity, aniž by se musely spoléhat na půjčky od jiných bank," uvedl.

Šéf GM: Nedělat nic nepomůže

Šéf americké automobilky General Motors Dan Akerson tvrdí, že globální dopady evropské dluhové krize mohou být citelnější než dopady recese americké ekonomiky. Zatím intervence americké vlády automobilce General Motors pomohla, v případě Evropy jsou vyhlídky podle Akersona dost nejasné. "Nedělat nic vám nepomůže, když je krize. Naopak se ty problémy ještě mohou rozšířit," řekl Akerson.

Zvlášť znepokojivý je podle analytiků výprodej státních dluhopisů zemí s nejvyšším ratingem na stupni AAA. Z posledních dnů je to případ Finska, Nizozemska či Francie. "V zásadě je to odrazem snahy prodávat vše, co je z Evropy," řekl podle WSJ hlavní analytik společnosti Standish Mellon Asset Management Brendan Murphy. "Ukazuje nám to, že poptávka skutečně vyschla," dodal.

Největší pokles je patrný u půjček bankám v Řecku a ve Španělsku. To ale není úplně nový jev. Co je naopak překvapivé, je pokles krátkodobých úvěrů, které čerpají banky z Itálie.

Krátkodobé mezibankovní úvěry jsou nezbytné pro normální fungování bank. Na začátku finanční krize byly dopady nervozity tak velké, že si banky přestaly vzájemně důvěřovat a úvěrové trhy zcela zamrzly. Výsledkem byla recese globální ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy