Ropa zlevňuje, Španělsko si totiž půjčuje stále dráž

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 11. 2011 17:05
Ceny ropy se přiblížily ke 100 dolarům za barel
Foto: Reuters

New York, Londýn - Ceny ropy se ze svého pětiměsíčního maxima vrací dolů. Za příčinu ekonomové nadále označují nejistotu v eurozóně a pokračující nárůst výnosů ze španělských dluhopisů.

Poté, co vyšla zpráva, že Španělsko prodalo novou várku desetiletých dluhopisů s téměř sedmiprocentním úrokem, spadly futures na nákup ropy zhruba o 2,5 procenta, informoval server Business Week.

Surovina, kterou si obchodníci objednali na prosinec, na New York Mercantile Exchange ve čtvrtek stála 100,01 dolaru za barel. Futures na ropu Brent s dodávkou v lednu stály 109,62 dolaru za barel.

S růstem se příliš nepočítá ani do budoucna. Podle analytika Commerzbank Eugena Weinberga se cena za barel černého zlata vrátí pod 100 dolarů ještě před koncem roku.

Obava, že budou třeba další injekce

Cena, za kterou španělská vláda v aukci dluhopisy nabídla, je vůbec nejvyšší od roku 2001, kdy země začala hotovostně platit eurem.

S vysokým úrokem nemá problém pouze Španělsko, ale také Itálie, kde se průměrná úvěru stále pohybuje nad sedmi procenty. Italské dluhopisy dokonce ECB začala na počátku týdne opět skupovat - doufá, že se tak výnos sníží.

Hodnotu sedmi bodů považují investoři za hranici, za níž je příliš rizikové nákup uskutečnit. "Itálie se navzdory výměně kabinetu v zóně zemí, které potřebují záchranu, už nachází, zatím co Španělsko do této propasti vesele míří," komentuje analytik Chris Beauchamp.

 

Právě se děje

Další zprávy