ÚOHS má obavy z nákupu pekáren United Bakeries Babišem

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 11. 2011 16:40
ÚOHS má obavy z narušení hospodářské soutěže u nákupu United Bakeries podnikatelem Andrejem Babišem, jehož Agrofert už vlastní konkurenční Penam.
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Nákup největších pekáren United Bakeries podnikatelem Andrejem Babišem není asi úplně v pořádku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má totiž obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. ČTK to potvrdil tiskový mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Jedním z problematických bodů je například to, že Babišův Agrofert již vlastní konkurenční podnik Penam. Pokud by se společnost United Bakeries s ním spojila, vznikl by nový silný hráč trhu. Ten by s 25 pekárnami pokrýval zhruba třetinu českého trhu.

Antimonopolní úřad se proto novým nákupem Agrofertu zabývá již od začátku října a rozhodnout by měl v pětiměsíční lhůtě. Plánovanou fúzi obou podniků může povolit bez podmínek nebo se závazky, ale také zcela zakázat.

Již dříve ÚOHS přitom měnil u vybraných fúzí své předchozí rozhodnutí. Ohledně United Bakeries ostatně změnil názor již jednou. Konkrétně, když se vyjadřoval ke vzniku nového podniku fúzí pekáren Odkolek a Delta. Původně toto sloučení totiž zamítl, pak ale v roce 2006 v novém řízení nakonec fúzi povolil bez podmínek.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina v regionu střední Evropy, která zaměstnává ve třech zemích zhruba 4000 zaměstnanců. Její tržby předloni klesly meziročně o 16 procent na 4,02 miliardy korun.

Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a potravinářství a předním hráčem chemického průmyslu v ČR. Skupina loni zvýšila konsolidované tržby meziročně o 7,3 procenta z 85,897 miliardy korun v roce 2009 na 92,14 miliardy korun, čistý zisk skupiny vzrostl na 5,97 miliardy korun z předloňských 3,73 miliardy korun. Do Agrofertu náleží například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy