O 15% méně: Bilance zisku největších bank za 3/4 roku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 11. 2011 13:10
České banky odepsaly z hospodaření řecké dluhopisy a klesl jim kvůli tomu zisk.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Čtyři největší banky v Česku mají za tři čtvrtletí celkově ve srovnání s loňskými daty o 15 procent nižší čistý zisk. Po odpisu řeckých dluhopisů tak letos zatím vydělaly v souhrnu 26,28 miliardy korun.

Investice do Řecka se promítla do zisku jen u třech bankovních domů a to ČSOB, Komerční banky a UniCreditBank. Česká spořitelna, největší banka v ČR dle počtu klientů, do rizikových dluhopisů vybraných evropských států vůbec neinvestovala a zisk tak i díky tomu zvýšila. Česká spořitelna podle vyjádření pro ČTK nevlastní žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy.

Změna lídra trhu

Tahounem trhu je v současnosti podle zisku právě Česká spořitelna. Za devět měsíců letošního roku vydělala celkem 9, 56 miliardy korun, což je o 15 procent více než za stejné období roku 2010. Vloni nejziskovější ČSOB se snížil zisk o 13 procent na 8,91 miliard korun. Komerční banka vydělala 7 miliard korun, což představuje pokles o 29 procent. Čtvrtá největší tuzemská banka, UniCreditBank oznámila pokles čistého zisku o 67 procent na 768 milionů korun.

Banky podle poklesu zisku za 3Q:

  • UniCreditBank (-67%)
  • Komerční banka (-29,3%)
  • ČSOB (-13%)
  • Česká spořitelna (+15,4%)

Navzdory poklesu zisku ale investoři české banky hodnotí podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus jako mnohem stabilnější než je většina západoevropských bank. Rozhodující pro další období podle něj bude, zda se vyplní nepříznivé scénáře vývoje evropské ekonomiky. "To by mělo za následek opětovný útlum úvěrového trhu, který se ve třetím letošním čtvrtletí konečně nadechl k viditelnějšímu růstu," uvedl Hatlapatka. U některých bank bude podle něj také důležité sledovat situaci v Itálii vzhledem k tomu, že drží několik miliard korun v italských vládních dluhopisech.

Miliony eur šly na odpisy za dluhopisy

ČSOB ve druhém čtvrtletí odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun a ve třetím čtvrtletí pak za dalších 1,046 miliardy korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur (4,6 miliardy korun). Komerční banka znehodnotila ke konci září řecké dluhopisy za 4,3 miliardy korun. UniCredit Bank snížila hodnotu řeckých dluhopisů o téměř 2,1 miliardy korun. Nominálně tuzemská UniCredit Bank drží řecké dluhopisy za 120 milionů eur (3,1 miliardy korun).

Komerční banka drží rovněž v rámci obchodního portfolia italské dluhopisy za 7,8 miliardy korun a dluhopisy do splatnosti za půl miliardy korun. Účetní hodnota italských dluhopisů v držení ČSOB je 1,83 miliardy korun a u španělských dluhopisů je to 0,58 miliardy korun. Česká spořitelna nevlastní žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy.

1

 

Právě se děje

Další zprávy