Účetní ztrácí optimismus ohledně vývoje ekonomiky

Ekonomika Ekonomika
16. 11. 2011 11:44
Polovina z nich ztrácí důvěru v prosperitu firem, pro něž pracují
Situace v eurozóně ničí optimismus finančních manažerů.
Situace v eurozóně ničí optimismus finančních manažerů. | Foto: Evropská komise

Praha - Konec krize je v nedohlednu, důvody k optimismu nemáme, myslí si finanční manažeři o globální ekonomice. V průzkumu mezi téměř třemi tisícovkami dotázaných to zjistila Asociace profesních účetních (ACCA), která působí ve 170 zemích světa.

Kromě neradostných výhledů ekonomiky ale podle asociace optimismus manažerů ovlivnily i zprávy v médiích.

"Pokles poptávky ani dostupnost financí se podle našich zjištění nezměnily tak výrazně jako sentiment finančních manažerů. Zpomalení ekonomiky je více než evidentní. Ale v době výkyvu nálad je těžko brát všechny subjektivní indikátory zcela vážně," upozornila Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Téměř polovina dotázaných ztrácí důvěru v prosperitu firem, v nichž pracují, 45 procent z nich se navíc domnívá, že vlády není v současné situaci správný. A tři čtvrtiny finančních manažerů v průzkumu uvedly, že světová ekonomika bude v blízké budoucnosti stagnovat či dokonce klesat.

Podobně vidí situaci i manažeři ze střední a východní Evropy, i když jsou o něco optimističtější než jejich kolegové v jiných regionech.

Důvodem je zejména pozitivně hodnocený finanční tok a dostupnost financí stejně jako stabilní poptávka v regionu. Přesto je ale optimismus pomalu opouští.

"Víc než polovina respondentů průzkumu ACCA zde hlásí pokles důvěry ve své vlastní zaměstnavatele. Tento údaj se víc než zdvojnásobil z 25 procent před třemi měsíci. 67 procent z nich vidí v budoucnu pouze stagnaci nebo pokles ekonomiky. Tento údaj byl před třemi měsíci na úrovni 51 procent," uvedla asociace ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy