NWR klesl zisk o čtvrtinu. Připravuje se expanze

Ekonomika Ekonomika
16. 11. 2011 8:48
Brzy chce NWR začít se stavebními pracemi v dole Debiensko a prozkoumat ložisko Frenštát
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Rok 2011 by měl být druhým nejlepším v historii těžební firmy NWR. Mikea Salamona, předsedu představenstva firmy, k tomuto optimismu vedou výsledky dosažené za tři čtvrtletí letošního roku.

Podle tiskové zprávy Bakalova firma tržby zvýšila o desetinu na 1,24 miliardy eur.

Zisk ovšem klesl o 26 procent na 121 milionů eur (zhruba 3,1 miliardy Kč).  Analytici očekávali mírnější pokles zisku o pětinu. Provozní zisk EBITDA za tři čtvrtletí NWR naopak zvýšila o 22 procent na 369 milionů eur.

Do září NWR zvýšila těžbu uhlí o sedm procent na 8,6 milionu tun a současně uhlí prodávala za vyšší ceny.

"Výsledky za prvních devět měsíců tohoto roku nadále vykazují výrazné meziroční zlepšení, s desetiprocentním nárůstem výnosů a 22% navýšením hodnoty EBITDA, za nimiž stojí příznivá dynamika regionální poptávky ve sledovaném období i nárůst cen uhlí. Objem produkce surové oceli na našich odběratelských trzích se v období prvních tří čtvrtletí tohoto roku ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku zvýšil o 5 %," vysvětluje Salamon.

Nejistota na trzích sílí

Podle něho je ovšem v makroekonomickém prostředí citelná nejistota a dále se zvyšuje.

"Předpokládáme, že náš prodejní mix uhlí bude sestávat ze 44 % z koksovatelného uhlí, ze 4 % z prachového uhlí k injektáži (PCI) a z 52 % z energetického uhlí, jak bylo oznámeno dříve," dodal Salamon k výsledkům.

Již příští měsíc hodlá NWR zahájit stavební práce v polském dole Dębiensko. Také chce OKD v brzké době zahájit průzkum ložiska černého uhlí v dole Frenštát na severovýchodě České republiky. Zdejší zásoby se odhadují přibližně na 1,5 miliardy tun uhlí.

Průzkum by měl trvat čtyři roky a poté se rozhodne, zda je ložisko využitelné.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

 

Právě se děje

Další zprávy