Babiš získal spojence: šéfa Skansky a skupinu Nightwork

Karel Toman
16. 11. 2011 6:00
Já i Skanska zastáváme hodnoty, které má ANO 2011 v programu, řekl ředitel Dan Ťok
Andrej Babiš, z miliardáře politikem?
Andrej Babiš, z miliardáře politikem? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miliardář Andrej Babiš získal pro svůj projekt politického hnutí ANO 2011 další spojence: generálního ředitele stavební společnosti Skanska Dana Ťoka a hudební skupinu Nightwork.

Babiš to řekl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Zdánlivě nesourodnou dvojici nových Babišových spojenců spojuje angažovanost za transparentnější veřejnou správu země.

"Klidně tam můžete napsat, že nás podporuje generální ředitel Skansky, pan Dan Ťok, a zakladatelé skupiny Nightwork Jakub Prachař a František Soukup. To bude mladé lidi určitě zajímat," prohlásil Babiš.

"Klidně, duchovní otci"

"Iniciativě ANO 2011 jsem projevil podporu jak za společnost Skanska, tak i za svou osobu," potvrdil Aktuálně.cz Dan Ťok, který je mimo jiné spoluzakladatelem Platformy pro transparentní veřejné zakázky.

"Já i společnost Skanska zastáváme hodnoty, které má tato iniciativa v programu, a tento názor jsem projevil v dopise adresovaném panu Babišovi. Zároveň jsem vyjádřil přesvědčení, že subjekty vyznávající stejné hodnoty se mají vzájemně podporovat a spolupracovat," dodal Ťok.

Jeho podpora je ale podmíněná, protože podle něj "nebude možná v případě, že se iniciativa ANO 2011 přetransformuje v politickou stranu."

"Náš Etický kodex podporu politických stran neumožňuje," upřesnil šéf Skansky, který podle svých slov o kandidatuře za Babišovu formaci ani jinou stranu neuvažuje.

Pokud jde o podporu Nightworku, ukázal Babiš redakci Aktuálně.cz v mobilu uloženou SMS zprávu ve znění "klidně, duchovní otci". Jde o odpověď na otázku, zda jako skupina, která podporovala iniciativu Vyměňtepolitiky.cz, vysloví podporu i jeho iniciativě ANO 2011.

Podporu nevyloučil ani exprimátor Korytář

Zvlášť v osobě Dana Ťoka tak Babiš získal postavu považovanou za jednoho z průkopníků revolty místních byznysmenů proti korupci.

Majitel Agrofertu tím přinejmenším v tomto případě potvrzuje svou deklarovanou snahu postavit ANO 2011 na podpoře respektovaných osobností s čistým štítem.

S nabídkou oslovil například už i někdejšího primátora Liberce Jana Korytáře, který proslul jako kritik korupčních poměrů na liberecké radnici za vlády ODS a loni vyhrál v Liberci volby.

Korytář deníku Aktuálně.cz potvrdil, že s Babišem jedná, zároveň však dal najevo, že je opatrný. Uvedl, že v souvislosti s případnou spoluprací řeší zejména kontroverzní Babišovu minulost.

"Potřebuji čas, než si případně plácneme," řekl Aktuálně.cz Korytář.

Babiš: s politiky se nestýkám od Topolánka

Foto: Ludvík Hradilek

Spekulace, že chce vytvořit novou politickou formaci, potvrdil Babiš počátkem listopadu. Sám přitom zatím zůstává manažerem sdružení ANO 2011, které je zatím "občanským hnutím".

Potravinářský a agrochemický magnát v posledních týdnech opakovaně tvrdě zkritizoval politické elity za korupční praktiky a začal podle zjištění Aktuálně.cz také oslovovat některé výrazné tváře v politice kvůli případné spolupráci.

Sám Babiš však v minulosti čelil kritice kvůli podezření z nadstandardních vztahů s některými politiky. Například s někdejší hvězdou sociální demokracie a pozdějším premiérem Stanislavem Grossem. Babišův Agrofert také sponzoroval některé kulturní akce, na které sháněla peníze Grossova manželka Šárka.

Tyto vztahy Babiš nepopírá, tvrdí ale, že se s politiky přestal stýkat po nástupu Topolánkovy vlády, kdy podle něj zvlášť premiérův poradce Marek Dalík a ministr dopravy Aleš Řebíček začali krást v dosud neslýchaných řádech miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy