Důvěra investorů zažila největší propad od roku 2003

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 11. 2011 12:42
Důvody pesimismu nepřekvapí. Patří mezi ně obava z recese a další budoucnosti eurozóny
Foto: Thinkstock

Praha  - Důvěra investorů ze střední Evropy se za posledních šest měsíců propadla nejvíce od roku 2003. Vyplývá to z šetření společnosti Deloitte, které se uskutečňuje každých šest měsíců. Poslední sledované období trvalo od dubna do konce října 2011.

Důvod, proč mezi investory přibývá skepse, příliš nepřekvapí. Strach mají především ze druhého dna recese a také z toho, jaká čeká eurozónu budoucnost. "Téměř veškerá důvěra, kterou se v posledních letech povedlo obnovit, je pryč," uvádí autoři výzkumu.

K ochotě investovat nepřispělo ani zpomalení růstu HDP v Česku, Polsku a na Slovensku.

Celkový pokles ekonomiky očekávají dvě třetiny respondentů. Před půl rokem jich přitom bylo pouze 10 procent.

Většina čeká utlumení aktivity

Pokud se tento vývoj naplní, tak se podle 66 procent oslovených investorů zhorší dostupnost půjček, podle dalších zůstane situace nezměněná. Zlepšení nečeká nikdo.

Z průzkumu také vyplynulo, že polovina všech dotázaných počítá s tím, že se celková aktivita na trhu utlumí. Dalších 45 procent nečeká žádnou změnu. Pro srovnání, v říjnu 2010 věřilo 67 procent investorů, že se činnost na trhu zvýší.

Podle autorů výzkumu důvěra investorů až do letošního dubna plynule rostla. Jak je ovšem patrné, trend se změnil a nyní má index druhou nejnižší hodnotu od roku 2003, kdy společnost začala důvěru investorů zjišťovat.

"Dokonce i pád z nejvyššího bodu na vůbec nejnižší, který začal na jaře 2007, se odehrál v několika etapách," stojí ve zprávě Deloitte.

"Za poslední půlrok jsme zaznamenali náhlou a výraznou změnu očekávání, což naznačuje, že mnozí mají stále v živé paměti události z roku 2008 a že oživení v posledních dvou letech bylo mimořádně křehké," vysvětluje Byrne.

Navzdory ponurým vyhlídkám ale jednotliví respondenti uvedli, že oni sami budou investovat stále stejným tempem nebo dokonce více. Proč tomu tak je, z výzkumu nevyplývá.

Stejně tak si 63 procent z nich myslí, že návratnost investic zůstane stejná. Oproti minulému pololetí se ale zvýšil počet těch, kteří očekávají, že na svých obchodech vydělají méně než doposud.

 

Právě se děje

Další zprávy