Rozvíjejícím se trhům kralují čínské banky

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 11. 2011 21:30
Na rozvíjejících se trzích má největší banky Čína, Indie nebo Jižní Korea
čtvrť mrakodrapů Pudong v Šanghaji
čtvrť mrakodrapů Pudong v Šanghaji | Foto: Isifa/Thinkstock

New York - Padesátce největších bank na rozvíjejících se trzích dominují čínské peněžní domy. Prvenství v tabulce ale může značit i riziko, varují ekonomové.

Z českých bank, které se do této skupiny řadí též, se na předních místech neumístila žádná. Informoval o tom časopis Global Finance, který tento žebříček vydává čtyřikrát ročně. Banky v něm srovnává podle hodnoty celkových aktiv.

První místa obsadily čínské společnosti

Bankovnímu sektoru v rámci rozvíjejících se ekonomik (pro ty se užívá anglický název emerging markets) vévodí země skupiny BRIC. Tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

"Tyto společnosti nenabízí pouze silné rozvahy, ale také stále více sofistikovaných produktů a služeb, které se na místní i globální úrovni stávají motorem růstu," myslí si jeden z autorů srovnání.

Největší banky se nachází v Číně, která jich v Top 50 má třináct. Na úplně první místo se dostala Průmyslová a komerční banka Číny, jejíž celková aktiva přesáhly v roce 2010 hodnotu dvou bilionů dolarů (37,6 bilionu korun). 

Indických finančních domů se na seznam dostalo šest, brazilských pět. Úspěšná byla také Jižní Korea, Jihoafrická republika nebo Turecko.

Vůbec nejvíce aktiv má BNP

Z Evropy se do první padesátky dostaly pouze tři ruské banky, nejlépe si z nich vedla státem vlastněná Sberbank. Ta kontroluje téměř třetinu vkladů v zemi. Aktuálně se chystá převzít Volksbank AG, které patří i česká divize této společnosti.

V žebříčku největších bank z celého světa, dopadly emerging markets včetně Číny hůře. Na prvním místě se aktuálně nachází francouzská BNP Paribas s aktivy ve výši 2,96 bilionu dolarů (55,7 bilionu korun), následuje Royal Bank of Scotland a britská HSBC Holdings.

Nejúspěšnější banka rozvíjejících se trhů se nachází na jedenáctém místě, druhá čínská banka je osmnáctá.

Ekonomové varují před špatnými úvěry

Časopis The Economist označuje žebříčky bank za nebezpečné. "V roce 1990 pocházelo prvních deset bank buď z Japonska nebo z Francie," připomíná žurnál s tím, že podobná prvenství bývají většinou krátkodobá.

"Velké rozvíjející se trhy by proto měly svůj růst sledovat se směsicí pýchy a nervozity," komentují redaktoři časopisu.

Podobný názor zastává agentura Bloomberg, která varuje před vysokými pohledávkami. Například objem půjček v Číně již přesáhl hodnotu v USA před prasknutím úvěrové bubliny, v Japonsku před kolapsem trhů v roce 1990 nebo v Jižní Koreji, kde k finanční krizi došlo o několik let později.

V Číně se může problémem stát například zadluženost provincií. Ty si v uplynulých letech vypůjčily okolo 1,6 bilionu dolarů (27,4 bilionu Kč), aby podpořily ekonomický růst.

Řada těchto úvěrů ovšem plynula na neziskové úvěry, u kterých jako záruka posloužila neexistující nebo nadhodnocená aktiva. Více než tři čtvrtiny závazků přitom místní politici dluží právě bankám.

Optimisté zůstávají

Podle dalších odborníků situace na emerging markets alarmující není, naopak se tu skrývá mnoho příležitostí. Například v oblasti privátního bankovnictví.

S výjimkou Brazílie tu totiž největší banky zatím půjčují především průmyslu, ať už na financování infrastruktury nebo na developerské projekty.

Jak ale upozorňuje skupina McKinsey, v mnoha regionech Afriky, Asie a Latinské Ameriky velká část individuálních spotřebitelů k bankovním službám stále nemá přístup. To se mění, sice pomalu, ale přece. Například Státní banka Indie od března 2008 do května 2010 více než zdvojnásobila počet svých bankomatů, aniž by se průměrný počet transakcí jakkoliv měnil, píše The Economist.

 

Právě se děje

Další zprávy