Útěk před hazardní daní. Sázkovky aktivují krizový plán

Zdeněk John
12. 11. 2011 17:00
Tipsport a Fortunu přijde daňová změna na stovky milionů korun. Tvrdý hazard tolik netratí
Fortuna, Tipsport i další sázkové kanceláře vydělávají na sázkách na sport. Část peněz v podobě sponzoringu do sportu vracejí, teď jsou ale ohrožené kvůli nové dani z hazardu
Fortuna, Tipsport i další sázkové kanceláře vydělávají na sázkách na sport. Část peněz v podobě sponzoringu do sportu vracejí, teď jsou ale ohrožené kvůli nové dani z hazardu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dvě největší sázkové firmy na tuzemském trhu, Tipsport i Fortuna, aktivovaly své krizové plány sestavené kvůli nové dani na hazard.

Vážně promýšlejí tvrdé úspory, například zavírání poboček a propouštění stovek zaměstnanců, nebo dokonce přesun do daňově příznivější země, než nyní z jejich pohledu bude Česká republika.

Poslanci totiž schválili zákon v podobě, která z hazardního průmyslu jde po krku nejvíc právě kurzovým sázkám - tedy tipům na sportovní utkání. Zatímco dopad pro číselné loterie (největším hráčem je tu Sazka) nebo pro nejtvrdší druhy hazardu (videoloterijní a další automaty) je dvacetiprocentní zdanění nepříjmené, ale ne úplně zásadní, ze sázkovek poteče krev.

Zdroj z Tipsportu, jedničky na tuzemském trhu, potvrdil Aktuálně.cz, že "škody na zisku" se budou pohybovat v řádu stovek milionů ročně. Menší, ale podobné ztráty může očekávat také Fortuna, dvojka trhu.

Direkt na bradu sportovnímu sázení

Nikdo o krocích po schválení dvacetiprocentní sazby daně nechce zatím mluvit veřejně, protože panuje stále mnoho nejasností kolem schválené normy. "Je tam ještě pár věcí, které musíme prostudovat. Ale je jasné, že je to těžký direkt, který jsme dostali," řekl Aktuálně.cz jeden z manažerů Tipsportu. „Reálně je to pro kurzové sázení katastrofa," potvrdil tutéž interpretaci vysoce postavený manažer od konkurenční Fortuny.

V každém případě se bude seriózně zkoumat možnost, zda nepřestěhovat alespoň část byznysu do zahraničí, někam za menšími daněmi. Není to zase tak náročná operace, jak se může na první pohled zdát. Například těžko přestěhovatelné kamenné pobočky Tipsportu provozuje jiná firma než jeho on-line sázky (ty totiž patří pod Tipsport.net, firmu plně kontrolovanou Tipsportem).

Pokud by se majitelé největší sázkové kanceláře v tuzemsku rozhodli prchnout do daňového ráje, neudělají nic jiného, než jen vyrovnají své pozice se zahraniční konkurencí (Bwinem, Interwettenem a mnohými dalšími, kteří už v cizině sídlí a ministru Kalouskovi neodvádějí ani haléř).

Kam prchnout? Na Maltu

Zahraničních webů s kurzovými sázkami jsou desítky, zhruba dvacet z nich je v češtině nebo slovenštině. Z trhu odčerpávají zhruba čtyři miliardy.

Fortuna už před schvalováním zákona ve sněmovně veřejně v médiích ohlásila možnost přestěhovat sázkový byznys jinam.

Jak nyní zjistilo Aktuálně.cz, šlo by nejspíš o přechod na Maltu. Je jisté, že se neodehraje k 1. lednu, ale pokud nastane, pak rozhodnutí o něm padne v první polovině příštího roku.

Fortuna bude nejspíš muset některé své pobočky přeměnit na takzvané partnerské (některé takové už má), kde jsou její náklady menší než u klasických.

Trojí žně 2012

Pro tuzemské sázkové kanceláře navíc přichází nové zdanění v nejméně vhodný okamžik. Nejde, jak by někdo čekal, o ekonomickou krize, během ní se naopak sází víc. Ale rok 2012 měl dát hned troje žně: olympiádu v Londýně, fotbalové Euro a pravidelnou hokejovou dávku emocí - světový šampionát.

Ohroženy jsou také marketingové aktivity, tedy podpora sportů, do kterých sázkové kanceláře lijí desítky milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy