Také pojišťovna Allianz doplácí na Řecko. Klesá jí zisk

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 11. 2011 9:04
Pojišťovna také více než vloni musela zaplatit za náhradu škod při katastrofách
Foto: Aktuálně.cz

Frankfurt - Skoro o polovinu se propadl zisk největší evropské pojišťovny Allianz ve třetím čtvrtletí.

Dosáhla sice čistý zisk 258 milionů eur (asi 6,6 miliardy Kč), jenže je to meziroční propad o zhruba 80 procent. Na vině jsou především ztráty z investic a odpisy řeckého dluhu.

Management zároveň se zveřejněním čerstvých údajů uvedl, že celoroční výsledek bude horší než loni. Pojišťovna přesto zůstane v zisku.

Celkové výnosy dosáhly 24,07 miliardy eur (asi 613,8 miliardy Kč), což je meziroční propad o 1,8 procenta. Bez vlivu jednorázových položek pak čistý zisk spadl na 196 milionů eur (asi pět miliard Kč). Ekonomové ovšem čekali daleko vyšší zisk  zhruba 566 milionů eur.

Pojišťovna také více platila za katastrofy

Odpisy řeckých dluhopisů pojišťovně způsobily ztrátu kolem 122 milionů eur (asi 3,1 miliardy Kč). Další ztrátu kolem 817 milionů eur (asi 20,8 miliardy Kč) firma utrpěla kvůli poklesu hodnoty investic do dalších finančních společností, hlavně do bank a pojišťoven.

Řecko se kvůli svým finančním problémům snaží odepsat část dluhu. Aténám už se podařilo věřitele přesvědčit, aby škrtli asi polovinu hodnoty řeckých dluhopisů, které drží v portfoliích.

Pojišťovna ve třetím čtvrtletí utrpěla i vyšší ztráty kvůli proplácení škod z přírodních katastrof. Vyšší krytí si ale částečně vynahradila zdražením pojistek.

 

Právě se děje

Další zprávy