Další pád koruny. Je nejslabší od loňského července

Ekonomika Ekonomika
14. 11. 2011 12:44
Panují obavy, že kurz koruny vůči euru se může dostat až na 28 Kč
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Už na nejnižší úrovni od loňského července je v současnosti česká měna. Dopoledne, podle údajů serverů Patria Online opět oslabila k euru i dolaru.

Kurz je ve srovnání s tím pátečním slabší k euru o 11 haléřů na 25,78 Kč/EUR a k dolaru o deset haléřů na 18,78 USD/Kč.

"Oslabování koruny nesouvisí s vývojem české ekonomiky, doléhá na něj však strach z dalšího vývoje na finančních trzích. Snažit se dnes předpovědět kurz koruny znamená předpovědět, kdy a jak skončí dluhová krize eurozóny," řekl analytik Patria Finance David Marek.

Pokud se podle něj podaří nalézt způsob, jak dluhovou krizi zmírnit a ukončit, může se kurz koruny vrátit mezi 24 a 25 Kč za euro. V opačném případě je možné spekulovat o hranicích 28, 29 nebo 30 Kč/EUR, doplnil Marek.

Na trzích panuje nervozita

Také podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky lze až do konce roku počítat s vysokou proměnlivostí kurzu koruny.

Oslabování koruny má podle expertů příčinu v několika faktorech. Na trzích panuje v současnosti velká nervozita, která se odvíjí především od aktuální situace v Itálii. 

Určitý vliv na oslabování koruny mají ale i domácí události: Například prognózy růstu české ekonomiky, které snížilo jak ministerstvo financí, tak Česká národní banka.

Přicházejí samá špatná data

Situaci nepomáhají ani nepříznivá data, která přicházejí z eurozóny (pokles maloobchodních tržeb v tomto týdnu či horší průmyslová výroba v Německu) i z domácí ekonomiky.

Ekonomy zklamal především nízký růst průmyslu a propad maloobchodních tržeb. Z příznivých dat, jako je pokles nezaměstnanosti na 7,9 procenta nebo přebytek zahraničního obchodu, naopak koruna nedokázala těžit

Vliv koruny se navíc promítá i dále. Aktuálně zveřejněná data o inflaci, která se celý rok držela velmi nízko pod 2 procenty, nyní vyskočila na 2,3 procenta. K nízké inflaci přitom samozřejmě přispívala silná koruna, která zlevňovala dovážené zboží. Její oslabení tak může některé zboží zdražit, i když nízká spotřebitelská poptávka by měla vyšší růst cen i nadále tlumit.

 

Právě se děje

Další zprávy