Komerční banka je nejbezpečnější ve střední Evropě

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 11. 2011 16:50
Ve střední a východní Evropě je Komerční banka v rámci rozvíjejících se trhů nejbezpečnější
Foto: Ondřej Besperát

New York - Cenu pro nejbezpečnější banku na rychle se rozvíjejících trzích (EMI - podle ustáleného spojení emerging markets) získala v regionu střední a východní Evropy Komerční banka. Vyplývá to z žebříčku časopisu Global Finance.

Z domácích finančních domů uspěla i Česká spořitelna, která se umístila jako druhá. Ze slovenských firem získala nejvyšší hodnocení Všeobecná úverová banka, ta skončila jako sedmá. Zbylá místa v první desítce obsadily společnosti z Polska.

V celosvětovém srovnání odborníci  v rámci EMI ohodnotili jako nejbezpečnější Čínskou rozvojovou banku, následně Zemědělskou rozvojovou banku v Číně a Národní banku v Abú Dhabí.

Komerční banka skončila jako osmnáctá, Česká spořitelna obsadila 25. místo. Zástupci českých bank zatím výsledky nijak nekomentovali, Komerční banka úspěch zmínila ve své zprávě o výsledcích za první tři čtvrtletí tohoto roku.

Autoři žebříčku zkoumali celkem u pěti set bank hodnotu celkových aktiv a dlouhodobý úvěrový rating, to znamená schopnost skupiny dostát svým závazkům. Pro toto hodnocení využili data tří největších agentur, jimiž jsou Moody´s, Standard & Poor´s a Fitch.

Žebříček nejbezpečnějších bank na rozvojových trzích sestavil Global Finance vůbec poprvé.

"Vzhledem k pomalému růstu a nárůstu rizik v rozvinutých ekonomikách se společnosti z celého světa stále více snaží expandovat na rozvíjející se trhy," uvádí autoři zprávy, podle nichž se žebříček může stát užitečným nástrojem pro investory.

 

Právě se děje

Další zprávy