Lesy ČR vykázaly rekordní zisk skoro pět miliard korun

Karel Toman
8. 11. 2011 13:05
Ministr Bendl s rozhodnutím o sporných tendrech počká až na nález ÚOHS
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR | Foto: Karel Toman

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky vykázal za první tři čtvrtletí hrubý zisk 4,97 miliardy korun.  Za stejné období loni měl přitom podnik hrubý zisk "jen" 2,42 miliardy korun.

Už teď je hospodářský výsledek podniku o 1,8 miliardy korun lepší, než za celý loňský rok a jde tak o nejvyšší průběžný zisk v historii podniku. Informoval o tom mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Zároveň ujistil, že výsledek není způsoben tím, že by podnik "šidil" péči o zdraví lesů nebo nadměrně těžil dříví.

"Lesy ČR vrací letos zpátky do lesa rekordní 4 miliardy korun, a to zejména do pěstební činnosti, výstavby a údržby lesní infrastruktury a vodních toků," uvedl Boublík.

Bendl: Počkám na rozhodnutí ÚOHS

Podnik Lesy ČR má momentálně problém s komplexními pětiletými tendry na lesnické práce, které pozastavil antimonopolní úřad.

Ministr Bendl před časem naznačil, že se brzy rozhodne, jak s tendry naloží. Po jejich pozstavení zesílil i tlak na případné personální změny ve vedení podniku.

"Zatím jsem se nerozhodl," sdělil Bendl Aktuálně.cz v SMS zprávě. Později jeho tiskový odbor odpověď rozšířil.

"Podle ministra Bendla nebyl tendr vypsán v rozporu se zákonem. Přesto se objevují různé pochybnosti a některé má i ministr. Chce zjistit, jestli situace nenahrává tomu, že by časem mohla trh ovládnout jedna firma, která by diktovala ceny, zatímco menší společnosti by vymizely.  Je nutné ale vyčkat na rozhodnutí ÚOHS," napsala mluvčí Kateřina Böhmová.

Právě recept těžby "při pni", na kterém pozastavené tendry spočívají, považuje generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora za základ úspěchu.

"Pozitivní trend růstu hospodářských výsledků, kterého v letošním roce dosahujeme, je potvrzením správně nastavených parametrů tendrů na lesnické práce pro letošní rok a vytvoření soutěžního prostředí, díky čemuž účastníci tendrů nabídli Lesům ČR výhodné nabídkové ceny," uvedl Sýkora.

Podle kritika hospodaření státního podniku Zdeňka Valného z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů si však Lesy ČR k dobrému výsledku dopomohly rozprodejem státního majetku a také notorickými problémy s vypisováním soutěží, které vede ke zpožděním a umělému zdražování dřeva.

To má podle něj za následek "zkrachovalé provozy či omezování výroby, újmy na exportní bilanci výrobků ze dřeva, zrušená pracovní místa, újmy státu na daních a náklady na nezaměstnané."

 

Právě se děje

Další zprávy