13 tisíc firem dostane varovnou obsílku kvůli software

Ekonomika Ekonomika
8. 11. 2011 9:12
Při minulé podobné akci na jaře 46 procent firem dobrovolně zaplatilo.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Protipirátská organizace BSA opět zahajuje tažení proti firmám, které podezírá z užívání nelegálního softwaru. V listopadu obdrží dalších 13 tisíc tuzemských společností varovnou poštovní obsílku.

Při minulé podobné akci na jaře 46 procent firem dobrovolně zaplatilo a legalizovalo vybavení svých počítačů.

"Zaměřuje se na firmy, které podezříváme či se domníváme, že tam dochází k pirátství. Vycházíme z oznámení, která jsme obdrželi většinou z anonymních zdrojů. S firmami proto zahajujeme proceduru směřující k nápravě," vysvětlil Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské organizace BSA.


 
Zhruba polovina oslovených firem patří do kategorie společností, které jsou podle analýzy BSA vystaveny velkému riziku softwarového pirátství: "Jde o firmy s méně než 100 zaměstnanci ve výrobní oblasti, službách či administrativě," uvedl Jan Hlaváč.
 
V Česku je podle poslední analýzy BSA v počítačích instalováno 36 procent softwaru nelegálně, přičemž míra pirátství klesla již třetím rokem o procentní bod. Hodnota ukradeného softwaru představuje 3,7 miliardy korun.

Soudy při prokázání pirátství postihují nejen osoby, které kradený software instalují, ale i manažery, kteří šíření nelegálního softwaru tolerují. Soud může uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše osmi let.

 

Právě se děje

Další zprávy